Verplicht eigen risico onbetaalbaar voor veel mensen

Veel Nederlanders kunnen het verplichte eigen risico niet betalen, dat blijkt uit het feit dat er dagelijks honderden mensen zijn die een betalingsregeling bij hun zorgverzekeraar aanvragen, zo meldt de Telegraaf.

Bij Menzis vragen elke maand zo´n 8.000 mensen om uitstel van betaling, bij VGZ zijn dit er inmiddels al meer dan 300.000 en CZ heeft al met 120.000 verzekerden een betalingsregeling getroffen.

Het verplichte eigen risico was in 2013 350 euro. In 2014 wordt dit verhoogd naar 360 euro. Het verplichte eigen risico is van toepassing op zorg uit de basisverzekering. Dit betekent dat wanneer je zorg gebruikt, je hiervoor de eerste kosten tot het bedrag van het eigen risico, zelf betaalt. Voor een aantal typen zorg is het eigen risico niet van toepassing. Het gaat dan om een bezoek aan de huisarts, verloskundige hulp en kraamzorg, en tandzorg voor mensen die jonger zijn dan 18 jaar.

De regeling van het eigen risico is ingesteld om ervoor te zorgen dat mensen niet zomaar gebruik maken van zorg, wanneer dit eigenlijk niet nodig is. Nu blijkt dat veel mensen moeite hebben met het betalen van dit bedrag.

Een woordvoerder van  Menzis legt uit dat het betalen van de maandelijkse zorgpremie in de meeste gevallen nog planbaar is. Bij het bedrag van het eigen risico kan het het geval zijn dat er in één keer een groot bedrag betaald moet worden. Ziek worden heb je immers niet in de hand. Achmea en VGZ constateren hetzelfde.

Oplossing

Sommige zorgverzekeraars bieden hun verzekerden al mogelijkheden tot het sluiten van een betalingsregeling. Bij CZ bijvoorbeeld wordt er dan een maandelijks bedrag bovenop de zorgpremie apart gezet. VGZ biedt bijvoorbeeld weer andere mogelijkheden: bij VGZ kun je ervoor kiezen om het geld terug te betalen binnen een korte of lange termijn.

Wanneer mensen het eigen risico of de zorgpremie niet kunnen betalen, zijn het de premiebetalers die dit gat opvangen. Dit risico is al doorgerekend in de premie van een zorgverzekering. Bij DSW gaat het bijvoorbeeld om een opslag van 13 euro bovenop de jaarpremie, bij VGZ is dat 80 euro.

Vrijwillig eigen risico

Toch zijn er ook mensen die kiezen voor een vrijwillig eigen risico bovenop het verplichte eigen risico. Voordeel hiervan is dat je wel 20 euro kunt besparen op je maandelijkse premie, maar als je dan zorg nodig hebt, moet je ook een flink bedrag ineens betalen.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!