Vergoedingen in de verslavingszorg

Of het nu gaat om een alcohol-, drugs-, gok-, game- of tabaksverslaving, voor ieder probleem is een oplossing. De verslavingszorg biedt dan ook kansen en kan u in geval van zo’n verslaving van grote dienst zijn. Wat er vanuit het verplichte basispakket allemaal vergoed wordt in 2014? Zorgverzekering.net zoekt het voor u uit.

Zorgverzekeraars dekken op het gebied van verslavingszorg een aantal kosten. Wel dient u daarvoor aan een aantal voorwaarden te voldoen. Om in aanmerking te komen voor deze zogenaamde ‘medisch-specialistische geestelijke gezondheidszorg’ vragen verzekeraars u doorgaans:

  • om een doktersverklaring waarin staat dat u een dergelijke behandeling nodig heeft.
  • om een erkende GGZ-hulpverlener of -instantie te bezoeken.

Soorten behandelingen

Iedere verslaving vraagt om een behandeling op maat. Een behandeling kan klinisch zijn, waarbij u tijdens de behandeling wordt opgenomen in een kliniek. Maar ook ambulante zorg behoort tot de mogelijkheden, waarbij de behandeling overdag kan zijn of een dagdeel kan duren.

Het eigen risico is op verslavingszorg van toepassing. Aan eigen bijdrage rekent uw verzekeraar doorgaans niets. Bij een zorginstelling gaat dit anders en wordt er van tevoren vaak een eenmalige vergoeding gevraagd. Eventuele vervoerskosten naar klinieken in het buitenland worden doorgaans ook voor eigen rekening gebracht.

Zelf kiezen

Met welke zorginstelling u uiteindelijk in contact komt, is aan u zelf. Verzekeraars sluiten contracten met instellingen en klinieken, waardoor u als cliënt bij die hulpverleners de zekerheid heeft dat de kosten vergoed zullen worden.

Het kan natuurlijk zo zijn dat uw zorginstelling er niet bij staat. Houdt er dan rekening mee dat verzekeraars een plafond hanteren en opnames maar tot een bepaald bedrag of een bepaald percentage vergoeden. De zorgcoaches van de verschillende verzekeraars kunnen een helpende hand bieden als u er bij het kiezen niet uit komt.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!