Vergoeding hulpmiddelen voor ouderen

Senioren met een beperking of chronische ziekte hebben vaak hulpmiddelen of extra voorzieningen nodig. Zorgverzekeringen bieden daarom een vergoeding hulpmiddelen voor ouderen. Het dagelijks leven wordt door deze middelen wat makkelijker gemaakt en geven ouderen meer zelfstandigheid. Maar welke hulpmiddelen worden voor u verzekerd?

Vergoeding uit basispakket

Vanaf 2013 zijn er enkele veranderingen doorgevoerd in de zorgverzekering. Als u enkel een basiszorgverzekering heeft, dan krijgt u hulpmiddelen om mee te lopen niet meer vegoed. Ook betaalt u vanaf dit jaar een eigen bijdrage van 25 procent bij aanschaf van gehoorapparaten. Daarbij krijgt u behandelingen bij de fysiotheraptie gedeeltelijk vergoed. Als u hulpmiddelen nodig heeft voor behandeling, verpleging, revalidatie of verzorging, dan krijgt u deze wel vergoed uit het basispakket. Bij een aanvullend pakket krijgt u de meeste middelen en voorzieningen wel vergoed. Let wel dat het per zorgverzekeraar verschilt wat er precies vergoed wordt. Wilt u weten bij welke zorgverzekeraar u het beste uitkomt? Vergelijk zorgverzekeringen met elkaar en vindt de voordeligste.

Hulpmiddelen van gemeente

In de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) is geregeld dat u hulpmiddelen van uw gemeente krijgt aangeboden als u deze blijvend nodig hebt. Dit geldt voor voorzieningen om bijvoorbeeld zelfstandig thuis te wonen of om uzelf in en om het huis beter te kunnen verplaatsen. Zo krijgt u hulpmiddelen zoals een rolstoel, traplift of elektrische deuropener. Let wel op dat het per gemeente verschilt wat u precies vergoed krijgt. Neem hiervoor contact op met uw gemeente.

Ouderen hulpmiddelen

Nederland is aan het vergrijzen. Rede genoeg voor bedrijven om hier flink in te investeren. naast de rollator en wandelstokken zijn er tegenwoordig nog tal van hulpmiddelen in de markt gekomen om uw leven te vergemakkelijken. Hieronder volgt een overzicht van de meest uiteenlopende hulpmiddelen die u kunt aanschaffen:

  • aankleedstok
  • persoonlijk alarm (bij noodsituatie)
  • bladzijdevergroter
  • reumapen
  • badlift
  • hoog-laagbed

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!