Vergoeding bril en lenzen

Zorgverzekering vergoedt in beperkte mate een bril of contactlenzen

Hoofdpijn, vermoeidheid en een drukkend gevoel rondom de ogen: deze klachten kunnen lijden tot het aanschaffen van een bril. Maar hoe zit het met het kostenplaatje? Biedt je zorgverzekering een vergoeding bril en lenzen? Wat vergoedt je zorgverzekering wel en wat niet?

Basisverzekering

De regels omtrent de vergoedingen van een bril zijn erg beperkt. Wanneer je een basisverzekering hebt, is de dekking voor zowel brillen als contactlenzen nihil. Dit wordt alleen vergoed bij een medische noodzaak. Hier gaat het dan om speciale lenzen of optische hulpmiddelen.

Aanvullende verzekering

Hoewel bij een aanvullende verzekering de kosten meer zijn gedekt, is ook hier de vergoeding vrij krap. De goedkoopste aanvullende verzekering biedt vaak geen of weinig vergoeding. Voor de hand liggend geldt de regel: hoe duurder de aanvullende verzekering, hoe hoger de vergoeding. In het algemeen geldt: wanneer je een complete bril aanschaft, is de rekening van het montuur en de glazen voor jouw zorgverzekering. Let op: een los montuur is niet te declareren. Lenzen worden wel vergoed, hoewel je de lenzenvloeistof zelf kan betalen.

Verschil per zorgverzekering

Toch verschilt het per zorgverzekeraar wat je exact vergoed krijgt. Het is niet zo dat alle aanvullende zorgverzekeringen hetzelfde bedrag dekken en dezelfde regels hanteren. Zo zijn er aanvullende zorgverzekeringen die elk jaar of elke twee jaar een maximum bedrag uitkeren of die een maximum percentage van de totale kosten uitkeren, waarbij vaak nog een maximum declaratiebedrag geldt. Ook zijn er aanvullende zorgverzekeringen waarbij de zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt met een opticien. Dat betekent dat je alleen een vergoeding of speciale klantenkortingsregeling krijgt als je bij de desbetreffende opticien een bril of lenzen aanschaft. Om duidelijk voor ogen te krijgen wat jouw zorgverzekering vergoedt wanneer je een bril nodig hebt, kijk dan op zorgverzekering.net.

Wel of geen aanvullende zorgverzekering

Het is niet aan te raden om een aanvullende verzekering af te gaan sluiten, enkel en alleen om de kosten van een bril of lezen te dekken. Voor een redelijke vergoeding moet je een vrij duur pakket afsluiten. Hiermee wordt veel meer zorg vergoed, maar dat is overbodig wanneer je dit niet nodig hebt. Je bent voordeliger uit wanneer je zelf voor een gevuld potje spaart. Tot slot: denk eraan dat je een brilvoorschrift hebt van je oogarts, anders kom je niet in aanmerking voor een vergoeding.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!