Vergelijkingssites onder vuur

Vergelijkingssites geven de consument tegenstrijdige adviezen in de zoektocht naar de goedkoopste zorgverzekering, dat blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant. De drie grootste vergelijkingssites, Independer, de Consumentenbond en ZorgKiezer, zijn door de krant onder de loep genomen. Met dezelfde zoekcriteria kwam bij ieder een andere polis als beste keuze uit de vergelijking rollen. Daarnaast blijken de adviezen soms onvolledig en worden de goedkoopste polissen niet in de vergelijking meegerekend.

Betrouwbaarheid

Kartelwaakhond Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat de vergelijkingssites daarom de komende weken nauwlettend in de gaten houden. In het verleden is er al vaker getwijfeld aan de kwaliteit van vergelijkingssites. Nu gaat het ACM opnieuw onderzoeken of de websites wel een eerlijk beeld geven van de polissen.

De tegenstrijdige adviezen zijn voor een deel terug te voeren op het feit dat iedere vergelijkingssite een eigen contract heeft met de zorgverzekeraar. De tarieven voor de polissen kunnen daardoor onderling van elkaar verschillen. Ook de wijze waarop de sites hun resultaten tonen zijn bepalend voor het verschil in de adviezen. Zo komt de top drie van Independer tot stand op basis van de verhouding tussen prijs, kwaliteit en het contract met de verzekeraars. De Consumentenbond en ZorgKiezer stellen hun top drie samen op basis van de laagste prijs. Toch komen ze allebei uit op een andere top drie. Dat komt door de korting die de websites ieder bij de zorgverzekeraar hebben weten te bedwingen.

Zorgverzekering.net

Zorgverzekering.net wil de consument een betrouwbaar advies geven en verwijst daarom altijd naar de websites van de zorgverzekeraars. ,,We realiseren ons dat de informatie over zorgpolissen voor de consument soms erg onduidelijk kan zijn. Daarom verwijzen we de consument door naar de polis op de website van de zorgverzekeraar”, aldus Sophie van der Zee van Zorgverzekering.net.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!