Vaccinaties buitenland

Wie naar het buitenland gaat kan zich het beste laten vaccineren. Niet alleen voor een reis naar Indonesie zijn vaccinaties nodig, maar ook voor een vakantie naar Frankrijk of Turkije wordt het aangeraden.

Vaccinaties beschermen voor korte of lange tijd tegen bepaalde ziektes. De meeste mensen in Nederland hebben een aantal prikken als kind al gehad. Dat betekent overigens niet dat je levenslang daarvoor ingeent bent. De meest voorkomende vaccinaties voor het buitenland is namelijk DTP, waarvoor alle kinderen ook gevaccineerd worden. Gelukkig is een prik daarvoor genoeg, mocht je nog nooit een DTP-prik hebben gehad worden er drie prikken aangeraden.

Vaccinaties kunnen gehaald worden bij de GGD, of bij een huisarts. Via het landelijk coordinatiecentrum reisadvisering (LCR) er uitgezocht worden welke vaccinaties er per land aangeraden worden. Doe dit wel op tijd want vaccinaties moeten vaak ruim van tevoren gegeven worden, anders werken ze niet optimaal.

GGD

Mensen met abnormale gezondheidsomstandigheden kunnen beter naar een plaatselijke afdeling van de GGD gaan. Zwangere vrouwen, mensen met gezondheidsproblemen en kinderen kunnen andere vaccinaties nodig hebben. De GGD kan je precies vertellen welke vaccinaties in specifieke gevallen nodig zijn. Een consult bij de GGD kost wel geld, maar het is verstandig om je goed te laten voorlichten. Soms worden de consultkosten ook vergoed door de zorgverzekeraar.

Voor verre reizen naar landen met malariagevaar kan de GGD, huisarts of de LCR malariapillen aanraden. Deze pillen moeten vaak pas ingenomen worden op de dag van aankomst in het land. De verdere inname van de pillen verschilt wel per merk, lees dus goed de bijsluiter.

Vergoeding

De reisvaccinaties worden, in tegenstelling tot de normale vaccinaties, niet vergoed als je alleen een basisverzekering hebt. Het kan wel zijn dat de aanvullende verzekering de inentingen dekt. Bij sommige zorgverzekeraars dekken ze alleen de inentingen voor bepaalde ziektes, bij anderen vergoeden ze niet het gehele bedrag. Dit staat allemaal in de voorwaarden voor je zorgverzekering.

Na de vaccinaties krijg je een medisch paspoort waar de vaccinaties in genoteerd worden. Die moet meegenomen worden op de reis om problemen en dubbele vaccinaties te voorkomen.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!