Trombose en de zorgverzekering

Trombose is een bloedstolling die ontstaat op de verkeerde plek zonder dat er sprake is van een wondbloeding. Het menselijk lichaam zorgt automatisch voor een bloedstolling bij een verwonding. De bloedstolling is ervoor bedoeld om bloedverlies te voorkomen. Bij trombose ontstaat er bloedstolling in de ader of slagader. Het gevolg is dat de bloedsomloop in die (slag)ader deels tot volledig wordt afgesloten.

Trombose kan ontstaan doordat de bloedvaten aan de binnenkant niet meer glad zijn, zoals het hoort. Een ruwe bloedvatwand betekent dat het bloedvat niet meer schoon is. Dat kan ontstaan door roken, een hoog cholesterolgehalte, diabetes en een hoge bloeddruk. Ook kan er een stolling ontstaan als er sprake is van onregelmatige/trage bloedstroom. Een onregelmatige of trage bloedstroom kan ontstaan door een langdurige bedrust, na een operatie, een gipsbeen en lange vlieg- en busreizen. Tot slot kan stolling ontstaan wanneer de samenstelling van het bloed verandert. Dit kan veroorzaakt worden door een tekort aan proteïne C en S en/of een teveel aan bloedcellen.

Wat is trombosezorg en ben ik ervoor verzekerd?

Patiënten die trombose hebben of hebben gehad, hebben recht op trombosezorg. Trombosezorg is volledig verzekerd vanuit de basisverzekering. Het eigen risico wordt wel meegeteld. Voor de zorg hoeft er geen wettelijke eigen bijdrage worden betaald. Trombosezorg kan alleen worden ontvangen door een verwijzing van een huisarts of andere medische specialist.

Trombosezorg bestaat uit:

  • Het afnemen van bloedmonsters;
  • Laboratoriumonderzoeken om de stollingstijd van het bloed te bepalen;
  • Noodzakelijke apparatuur om zelf de bloedstollingstijd thuis te meten;
  • Een soort cursus om de apparatuur die noodzakelijk is voor het meten van de stollingstijd te leren gebruiken;
  • Advies van de benodigde geneesmiddelen.

De trombosezorg kan worden verleend door de Trombosedienst.

Wat is de Trombosedienst?

Na een trombose krijgt de patiënt antistollingsmiddelen. Tijdens het gebruik van dit middel dient het bloed regelmatig te worden gecontroleerd op stolling. Deze controles kunnen worden uitgevoerd door de Trombosedienst of door de patiënt zelf. Voordat dit allemaal in werking gaat, wordt er een laboratoriumtest uitgevoerd op de mate van de stolling. Aan de hand van de test krijgt u de juiste antistollingsmiddelen mee. De Trombosedienst stuurt binnen 24 uur medicatie naar de patiënt. Trombosediensten zijn de vinden in bijna alle steden (en dorpen) in Nederland.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!