Tonnen zorgfraude door zorginstelling More

Zorginstelling More in Rotterdam heeft mogelijk tonnen zorg onterecht gedeclareerd. Dat blijkt uit een onderzoek dat uitgevoerd is door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Volgens de NZa kloppen bepaalde zaken van de in beslag genomen administratie van 2010, 2011 en 2012 niet.

Zorginstelling More is een multiculturele zorginstelling die zorg levert op het gebied van geestelijke gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening. Dat de instelling zo multicultureel is blijkt uit de patiënten met verschillende etnische achtergronden die zij zo optimaal mogelijk proberen te helpen.

De administratie van de zorginstelling werd vorig jaar september in beslag genomen waarna de NZa een onderzoek startte. Dit werd besloten, nadat zorginstelling More mogelijk zorg declareerde die niet werd geleverd. De zorginstelling declareerde vooral zorg op het gebied van geestelijke gezondheidszorg. Deze zorg werd echter door de zorginstelling niet geleverd. Patiënten merkten op dat er meer zorg werd gedeclareerd dan nodig is. Zorgverzekeraars hadden daarentegen geen idee wat er bij hen in rekening is gebracht. Ook in de administratie ontbraken belangrijke stukken als verwijsbrieven, verslaglegging van behandelingen, agenda’s en behandelplannen.

Ook heeft de Schiedamse zorgverzekeraar DSW aan de bestuurder van More, G.Karacabay, geëist de declaraties terug te betalen. Mede doordat de DSW alarm sloeg, startte de NZa het onderzoek. Nu is uit het onderzoek gebleken dat het om tonnen declaraties gaat. Wat daarvan onterecht of teveel is gedeclareerd wordt nog onderzocht.

De NZa heeft Zorginstelling More gewaarschuwd geen zorg meer onterecht te declareren. Ook waarschuwen zij zorgverzekeraars en patiënten. De zorginstelling voorziet nu niet meer van een declaratiecode. Die kan wel weer door de zorginstelling worden opgevraagd door hun inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Dat baart de NZa zorgen.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!