Tips voor vergelijken zorgverzekeringen 2015

De zorgpremie is enorm gestegen ten opzichte van vorig jaar. Des te meer redenen om zorgverzekeringen voor 2015 met elkaar te vergelijken, om zo de voordeligste zorgverzekering te vinden. Zorgverzekering.net zet op een rij waar u rekening mee moet houden bij het kiezen van de juiste zorgverzekering.

Natura, Restitutie of Buget?

De dekking van de basisverzekering is bij elke zorgverzekeraar hetzelfde, deze is namelijk wettelijk vastgesteld. Wel zijn er in Nederland drie verschillende soorten basisverzekeringen: Natura, Restitutie en Budget. Bij het vergelijken van zorgverzekeringen is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Bij een naturapolis wordt alleen zorg van gecontracteerde zorgverleners volledig vergoed. Bij niet gecontracteerde zorgverleners krijgt u met deze verzekering slechts een bepaald percentage vergoed. Dit percentage ligt bij de meeste verzekeraars rond de 75 a 80 procent. Met een restitutiepolis heeft u vrije zorgkeuze. Dit betekent dat alle zorg geheel vergoed wordt. Bij deze verzekering wordt dus niet gewerkt met contracten tussen de zorgverzekeraar en zorgverleners. Restitutiepollissen zijn doorgaans duurder dan naturapolissen. Sinds een aantal jaar hebben veel verzekeraars ook een budgetpolis. Dit is een naturapolis waarbij een aantal ziekenhuizen zijn geselecteerd. Alleen bij deze geselecteerde ziekenhuizen wordt de zorg volledig vergoed. Bij andere zorgaanbieders geldt hetzelfde als bij de naturapolis, alleen als de zorgaanbieder een contract heeft met de zorgverzekeraar wordt de zorg 100 procent vergoed. Bij de budgetpolis wordt de keuzevrijheid van de verzekerde dus nog beperkter, hierdoor is dit de goedkoopste verzekering van de drie.

Eigen risico

In 2015 is het verplichte eigen risico 375 euro. Dit bedrag kan, in stappen van 100 euro, verhoogd worden naar maximaal 875. Door het eigen risico met 500 euro te verhogen, kan tot wel 25 euro per maand bespaard worden op de zorgpremie. Als u dit doet, loopt u natuurlijk wel een risico. Wanneer u onverwacht zorg nodig hebt moet u eerst een bedrag van 875 zelf betalen, alles daarboven wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Het verhogen van het eigen risico kan dus een goede manier zijn op op de zorgpremie te besparen, maar pas hier wel mee op. Het is verstandig eerst te overwegen hoeveel zorg u verwacht nodig te hebben het aankomende jaar.

Tandarts

Het is mogelijk om naast de basisverzekering een tandartsverzekering af te sluiten. De hoogte van de vergoeding varieert. U kan vaak kiezen uit een vergoeding tot 250 euro, tot 500 euro, tot 750 euro of tot 1000 euro. Bij sommige tandartsverzekeringen wordt maar 75 procent vergoed in plaats van 100 procent. Een tandartsverzekering kost vaak minimaal tien euro per maand. Wanneer u nooit problemen heeft met uw gebit, kan het goedkoper zijn om de tandartskosten zelf te betalen en hier geen verzekering voor af te sluiten. De gemiddelde prijs van een periodieke controle bedraagt namelijk gemiddeld 20 euro, terwijl u voor een tandartsverzekering al snel 120 euro per jaar kwijt bent. Wel loopt u zonder tandartsverzekering natuurlijk het risico dat u voor onverwachte kosten komt te staan.

Aanvullende verzekering

Bij het afsluiten van een aanvullende verzekering geldt hetzelfde als bij een tandartsverzekering: het is zonde als u betaalt voor zorg die u niet gebruikt. Bedenk dus goed of u, de zorg in uw aanvullende verzekering ook echt verwacht te gebruiken of dat u aan de basisverzekering ook genoeg hebt. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat u onverwacht een aantal keer naar de fysio moet en u deze behandelingen zelf moet betalen. Een fysiotherapiebehandeling kost gemiddeld 30 euro, maar voor een aanvullende verzekering betaalt u ook al snel 10 euro extra per maand.

Betaalperiode

Veel zorgverzekeraars bieden ook de optie om de zorgpremie jaarlijks te betalen. Vaak krijgt u wanneer u voor deze optie kiest korting op de zorgverzekering. U bent dan in een keer een groot bedrag kwijt, maar uiteindelijk betaalt u minder. Als u dit geld in één keer kan missen, kan dit een goede manier zijn om te besparen op uw zorgverzekering.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!