Teveel zitten kan schadelijk zijn

Onderzoekers hebben zitten voor langere tijd in verband gebracht met een aantal gezondheidsproblemen, waaronder obesitas en het metaboolsyndroom (een cluster van aandoeningen zoals verhoogde bloeddruk, hoge bloedsuikerspiegel, overtollig lichaamsvet rond de taille en te hoog cholesterol). Teveel zitten lijkt ook het overlijdensrisico van hart- en vaatziekten en kanker te verhogen. Een recente studie vergeleek volwassenen die minder dan twee uur per dag doorbrachten met tv kijken of naar andere schermen kijken met mensen die dat meer dan vier uur per dag deden. De mensen die meer tijd kijkend naar schermen doorbrachten, hadden een bijna vijftig procent verhoogd overlijdensrisico. Daarnaast hadden deze mensen een verhoging van 125 procent van de risico’s van hart- en vaatziekten, zoals pijn op de borst of een hartaanval. Daarbij kan het verhoogde risico apart gezien worden van andere risicofactoren zoals roken of hoge bloeddruk. Het gaat uiteraard niet alleen om tv kijken. Lange vergaderingen, op het werk achter een bureau of in de auto achter het stuur zitten, kunnen ook schadelijk zijn. Een paar uur per week naar de sportschool of andere vormen van beweging lijken het risico niet aanzienlijk te compenseren. De enige oplossing lijkt om minder te zitten en meer te bewegen in het algemeen. Kies er bijvoorbeeld simpelweg voor om te gaan staan in plaats van zitten, wanneer je hiertoe de mogelijkheid hebt. Je kunt bijvoorbeeld:

  • staan terwijl je aan het telefoneren bent;
  • staan terwijl je je lunch eet;
  • staand werken aan een hoge tafel;
  • probeer bijvoorbeeld rondjes te gaan lopen met je collega’s tijdens overleg, in plaats van een vergaderruimte te gaan zitten;
  • positioneer je werkoppervlak (bijvoorbeeld beeldscherm en toetsenbord) boven een loopband, zodat je in beweging kunt blijven.

De impact van de beweging – zelfs ontspannen beweging – kan enorm zijn. Uiteraard verbrand je meer calorieën, wat kan leiden tot gewichtsverlies en meer energie. Sterker nog, de spieractiviteit die nodig is voor staande en andere vormen van beweging lijkt belangrijke processen met betrekking tot de afbraak van vetten en suikers in het lichaam te activeren. Door te veel zitten kunnen de gezondheidsrisico’s toenemen. Wanneer je in plaats van te gaan zitten, gaat staan of op een andere manier beweegt, worden deze processen weer geactiveerd.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!