Te veel betaald eigen risico moet terug naar patiënt

Patiënten die onterecht te veel eigen risico hebben betaald, moeten dit terug krijgen. Daarover heeft het kabinet gisteren overeenstemming bereikt. Ongeveer een jaar geleden kwam aan het licht dat ziekenhuizen voor tientallen miljoenen euro’s fraude hebben gepleegd met het indienen van onterechte declaraties. Zo werden complete ziekenhuisopnames gedeclareerd voor patiënten die slechts één of twee uurtjes op de spoedeisende hulp waren geweest. Ook werden er dure ingrepen gedeclareerd die überhaupt niet hebben plaatsgevonden. Voor kleine behandelingen als het verwijderen van een splinter werd maar liefst 1500 euro gedeclareerd.

Onduidelijke regels

Ziekenhuizen bleven volhouden dat de fouten onbewust zijn gemaakt en werden veroorzaakt door de onduidelijkheid rondom de declaratieregels. Critici kunnen zich daarin uiteraard niet vinden. Inderdaad, de regels zijn onduidelijk, maar om voor een kort bezoek aan de spoedeisende hulp vijf ziekenhuisovernachtingen te declareren is belachelijk.

Verdoezeling

Nadat de zorgfraude aan het licht kwam, werden afspraken gemaakt tussen het kabinet en ziekenhuizen om geen controle te voeren over de jaarrekeningen van 2012 en 2013 op onterechte declaraties. Met deze afspraak wordt mogelijk een miljoenenfraude verdoezeld.

Motie

D66 en CDA hebben een motie ingediend om de patiënten die te veel eigen risico hebben betaald door de onterechte declaraties van ziekenhuizen, het geld waar ze recht op hebben, terug te geven. Deze motie is gisteren aangenomen. Patiënten die dus te veel eigen risico hebben betaald, zullen dit terug ontvangen. Oók als zij daar niet zelf om vragen.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!