Tarieven kindergeneeskunde stijgen per 1 juni 2014

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) laat weten dat per 1 juni 2014 de tarieven voor kindergeneeskunde met ongeveer 35 procent zullen gaan stijgen. Deze beslissing maakt de zorgautoriteit op basis van onderzoek naar de actuele kostprijzen. In de voorgaande jaren waren de tarieven voor kindergeneeskunde gebaseerd op de algemene kostprijzen van ziekenhuizen. Echter heeft de NZa dit jaar door eigen onderzoek nu beschikking over de specifieke kostprijzen voor de kindergeneeskunde.

Redenen stijging kostentarieven

Gemiddeld zullen de kostentarieven met ongeveer 4 procent gaan stijgen. Een van de oorzaken van de stijging in de kosten in de kindergeneeskunde valt te verklaren door de intensievere verzorging die kinderen tegenwoordig vragen. Daarnaast stijgen de kosten, omdat de ziekenhuizen de behandelingen die zij uitvoeren inmiddels beter hebben geregistreerd. Het gaat hierbij om het deel van de ziekenhuiszorg waarvoor de NZa maximumtarieven bepaalt, zoals bij transplantatiezorg en klinisch genetisch onderzoek. Dit is ongeveer 30 procent van de totale omzet van ziekenhuizen.

Dbc-zorgproducten

Tevens zijn de kostentarieven van verscheidene dbc-zorgproducten aangepast. Dit gebeurde nadat ziekenhuizen hun kostprijzen over 2012 opnieuw konden aanleveren. De kostprijzen hiervan zijn inmiddels verwerkt in de tarieven die vanaf 1 juni 2014 in werking zullen gaan treden.

Aanpassing tarieven in juni

Het is vrij uitzonderlijk dat de tarieven midden in het jaar worden aangepast. De Nederlandse Zorgautoriteit heeft de beslissing hiertoe genomen in overleg met de verschillende verzekeraars. Samen zijn ze het eens geworden om in juni dit jaar de tarieven te verhogen. De NZa komt met deze beslissing ook de bezwaren van ziekenhuizen tegen de tarieven van 2014 tegemoet. Vorig jaar besloot de NZa namelijk dat er een korting op de ziekenhuistarieven zou worden gegeven wat volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zou leiden tot een verlaging van de gereguleerde tarieven met zeker 200 miljoen euro.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!