Tandartsen komen met eigen verzekering

De Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) komt met een eigen tandartsverzekering. Met het initiatief, genaamd ixorg, speelt de NMT in op het sterk groeiende aantal Nederlanders dat zich uit kostenoverwegingen niet meer verzekert voor de tandarts. Dit jaar beschikt bijna een derde van de Nederlanders niet over een aanvullende tandartsverzekering en dat deel stijgt in 2014 vermoedelijk tot bijna de helft van de bevolking.

Het idee van ixorg is maandelijks een geldbedrag wegzetten, waarmee de jaarlijkse tandartskosten betaald worden. De hoogte van het bedrag mag de klant zelf bepalen, zodat men de maandelijkse kosten in de hand heeft. Het opgespaarde geld blijft altijd eigendom van de klant, ook als er aan het einde van het jaar over blijft. Het geldbedrag kan dan bijvoorbeeld meegenomen worden naar het volgende jaar.

Naast het wegzetten van een zelf gekozen bedrag betaalt de klant maandelijks €4,85 als verzekering voor calamiteiten. Voor dit bedrag is de klant wereldwijd volledig verzekerd bij calamiteiten. Als voorwaarde is bepaald dat er maximaal twee calamiteiten per jaar vergoed worden met een maximumbedrag van €10.000. In principe geldt een contract voor minimaal één jaar, waarna het stilzwijgend verlengd wordt. Na het eerste jaar is de klant vrij op ieder moment te zeggen.

Volgens Rob Barnasconi, voorzitter van de NMT, biedt ixorg Nederlanders de kans op een eerlijke tandartsverzekering. Naast alles zelf betalen of aanvullend verzekeren is er nu een derde mogelijkheid. Barnasconi meent dat klanten van ixorg alleen betalen voor kosten die daadwerkelijk gemaakt worden. De klant overlegt met de tandarts om in te schatten hoe hoog de kosten het komende jaar uitvallen, waarna de klant het bepaalde bedrag zonder verplichtingen mag doorgeven aan ixorg. De enige eis die ixorg stelt is dat het maandelijkse bedrag minimaal €2,- is. Barnasconi stelt dat Nederlanders jaarlijks gemiddeld €170,- aan een aanvullende tandartsverzekering kwijt zijn, maar dat het nu aanzienlijk goedkoper kan.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!