Tandarts goedkoper in 2015

Een bezoek aan de tandarts of orthodontist wordt volgend jaar goedkoper. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft naar aanleiding van een kostenonderzoek besloten de maximale tarieven met ruim vijf procent te verlagen. De nieuwe tarieven gelden vanaf 1 juli 2015.

Kostenonderzoek

De NZa stelt tarieven, prestaties en budgetten vast in de gezondheidszorg. Onlangs heeft de NZa een kostenonderzoek gedaan onder 900 praktijken in de mondzorg. Hieruit kwam naar voren dat tandartsen en orthodontisten met lagere tarieven ook kostendekkend kunnen werken. Om deze reden heeft de NZa besloten de maximale tarieven te verlagen.

Nieuwe tarieven

De meeste tandartsbehandelingen dalen met ruim vijf procent en voor de orthodontist betaalt de consument vanaf juli anderhalf procent minder. Een periodieke controle mag vanaf juli maximaal €20,01 kosten, in plaats van €21,29. Het trekken van een kies kost nu maximaal €41,63, volgend jaar zal het maximale tarief hiervoor €39,49 zijn. Implantaten worden zelfs €100 goedkoper. Hiervoor betalen patiënten nu maximaal €571,77, maar vanaf juli 2015 mag deze behandeling maximaal €462,33 kosten. Dit is een daling van maar liefst 19%.

Kwaliteit mondzorg

Tandartsen zijn niet blij met de nieuwe prijzen. Zij zijn bang dat de kwaliteit van de behandelingen hierdoor achteruit gaat en er geen ruimte meer is voor innovatie in de mondzorg. Minister Volksgezondheid Edith Schippers denk niet dat de kwaliteit van de zorg achteruitgaat. Zij geeft aan dat de NZa een onafhankelijke partij is en uitgebreid onderzoek heeft gedaan.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!