Taken Nederlandse Zorgautoriteit worden opgesplitst

De taken van de Nederlandse Zorgautoriteit moeten gesplitst worden, dit blijkt uit een onderzoek van de commissie-Borstlap naar het functioneren van de organisatie. De Nederlandse Zorgautoriteit is nu verantwoordelijk voor zowel de regelgeving als het controleren van ziekenhuizen en zorgverzekeraars. 

Brief

Ab Klink, oud-minister Volksgezondheid, heeft in 2009 het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam 100 miljoen euro toegezegd voor nieuwbouw. De Tweede Kamer is hier destijds niet over ingelicht. Ook de Nederlandse Zorg autoriteit was hier ten onrechte niet bij betrokken. Dit meldt minister Volksgezondheid Edith Schippers maandag in een brief naar de Tweede Kamer.

Onderzoek

Naar aanleiding van dit voorval heeft Edith Schippers de commissie-Borstlap verzocht om uitgebreid onderzoek te doen naar het intern functioneren van de Nederlandse Zorgautoriteit. Uit dit onderzoek blijkt dat de organisatie niet goed functioneert, alle partijen zijn het hier mee eens. De Nederlandse Zorgautoriteit is verantwoordelijk voor het vaststellen van budgetten, tarieven en prestaties van zorgverzekeraars en zorgaanbieders. Daarnaast hebben zij ook de taak om te controleren of deze afspreken goed nageleefd worden.

Spanningsveld

Commissie-Borstlap adviseert om de Nederlandse Zorgautoriteit op te splitsen, zodat de organisatie niet langer zowel regelgeving als toezicht in handen heeft. Daarnaast moet het beleid binnen de organisatie sterk worden verbeterd. Ook Edith Schippers is van mening dat er een spanningsveld is tussen de twee verschillende taken van de Nederlandse Zorgautoriteit. Het is belangrijk dat er een goede, betrouwbare toezichthouder in de zorg is.

Vervolgstappen

Schippers gaat in op het advies van commissie-Borstlap en draagt de Nederlandse Zorgautoriteit op om binnen drie maanden met een plan te komen om het beleid te verbeteren. De Nederlandse Zorgautoriteit geeft aan dat ze deze verantwoordelijkheid erg serieus nemen.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!