Steeds meer Nederlanders kiezen gestripte zorgpolis

Van de Nederlanders die overstappen naar een goedkopere zorgverzekering kiest eenderde voor de volledige gestripte variant, dat meldt dagblad Trouw. Als deze trend zich doorzet hebben een half miljoen Nederlanders in 2014 de allergoedkoopste polis. De keuze voor zorgaanbieders is daarbij beperkt.

Selectpolissen

Deze trend blijkt uit een analyse van de vergelijkingssite Zorgkiezer.nl. Vanaf volgend jaar kent Nederland drie selectpolissen: Budget Bewust van Menzis, Beter Af Selectief van Zilveren Kruis Achmea en Zekur van Unive. De hoogte van de premies schommelt tussen de 80 en 85 euro per maand. Maar zonder aanvullend pakket en een ophoging van het eigen risico van 360 naar 860 euro, betaal je een premie van 60 euro per maand. Een kwart van de consumenten die voor een selectpolis kiest, wil zo’n volledig gestripte versie.

Consumenten die voor zo’n selectpolis kiezen, zullen verder moeten reizen voor de benodigde zorg. Dat komt doordat maar een beperkt aantal ziekenhuizen gecontracteerd is. Maar wanneer er acute zorg nodig is, rijdt de ambulance gewoon naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

Jong

De overstappers naar de selectpolis zijn over het algemeen jong. Volgens Zorgkiezer zijn degenen die voor de volledig gestripte polis kiezen, gemiddeld vier jaar jonger dan andere overstappers. En dat is volgens Peter Ruys van Zorgkiezer precies de reden waarom er geen wachtlijsten zullen ontstaan in de gecontracteerde ziekenhuizen. Jonge mensen hebben nou eenmaal minder zorg nodig.

Wachtlijsten

Het is de vraag wat het effect van deze trend voor de lange termijn betekent. Driekwart van de verzekerden is sinds de invoering van het zorgstelsel in 2006 nog nooit overgestapt. Maar daar kan volgens Ruys nu verandering in komen. De prijzen zijn historisch laag, het kan zo zijn dat de vastgeroeste verzekerden daardoor massaal in beweging komen en zullen kiezen voor een selectpolis. Als dat het geval is, zullen de verzekeraars extra ziekenhuizen contracteren wanneer er wachtlijsten ontstaan.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!