Second opinion en de zorgverzekering

Second opinion betekent vrij vertaald ‘tweede mening’. Met een second opinion kunt u een andere deskundige dan uw behandelend arts een mening over uw diagnose of behandeling laten geven. Een second opinion kan nuttig zijn wanneer er onzekerheid rond uw gezondheid en/of uw behandelaars heerst.

Hoe werkt het?

Een second opinion kunt u aanvragen bij ernstige twijfel over uw diagnose en/of behandeling en als u voor een ingrijpende beslissing staat. Over het algemeen wordt er in Nederland goede hulp verleend en zijn de adviezen goed, wat betekent dat u niet voor iedere kleine behandeling een second opinion hoeft aan te vragen. Omdat het om lastige beslissingen of grote twijfel gaat is het aanvragen van een second opinion vaak een stap die u niet zomaar neemt. Toch kan het erg zinvol zijn.

Voor de vergoeding van een second opinion heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig. Omdat u de mening van een andere specialist wilt aanhoren, kan dit tot spanning leiden tussen u en uw huisarts. Doorgaans zijn huisartsen professioneel genoeg om uw wens te respecteren en een verwijzing af te geven, maar het kan zijn dat uw huisarts weigert mee te werken. In dat geval kunt u uw bedrijfsarts of de arts in dienst van uw zorgverzekeraar raadplegen. Mocht dit allemaal geen effect hebben kunt u contact opnemen met een zorgbelangorganisatie bij u in de buurt. In het uiterste geval kunt u van huisarts veranderen, als er echt geen andere optie voor u overblijft. De second opinion zelf betalen is ook mogelijk, maar dan moet u rekening houden met hoge kosten.

De uitkomst van de second opinion is niet noodzakelijk anders dan wat u van uw huisarts te horen heeft gekregen. Mocht de second opinion wel een andere mogelijkheid bieden, zult u moeten kiezen.

Vergoeding

Een second opinion wordt vanuit uw basisverzekering volledig vergoed, mits u heeft voldaan aan de voorwaarden. Zo moet de second opinion over dezelfde zorg gaan als besproken met uw behandelaar en kunt u niet meerdere ‘second’ opinions aanvragen voor één diagnose of behandeling. Ook is het van belang dat u de second opinion laat uitvoeren door een medisch specialist die afspraken met uw zorgverzekeraar heeft gemaakt, anders kan het zijn dat u een lagere of helemaal geen vergoeding krijgt. Een second opinion over uw mate van arbeidsongeschiktheid wordt niet vergoed.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!