Schippers: wel voldoende keus in aanvullend pakket

Er zijn wel degelijk voldoende verzekeraars die geen medische selectie toepassen op een aanvullende zorgverzekering. Dat concludeert minister Schippers in een reactie op de open brief van student Daniël de Rijke, die zich beklaagde over de toegankelijkheid van dergelijke pakketten en het steeds verder ‘uitkleden’ van de basisverzekering.

De Rijke is ex-kankerpatiënt en zegt al meerdere keren geweigerd te zijn bij verzekeringsmaatschappijen toen hij zich aanvullend wilde verzekeren voor fysiotherapie. Dit omdat hij rugby speelt en dus risico loopt hier bij geblesseerd te raken. Vanuit de basisverzekering worden de eerste 20 behandelingen niet gedekt. Verzekeraars zouden het feit dat hij vorig jaar kanker heeft gehad volgens hem in negatieve zin mee laten wegen bij hun acceptatieprocedures.

Voldoende mogelijkheden

Maar de minister laat maandagavond in een reactie op de brief van de 21-jarige student weten dat er wel voldoende mogelijkheden voor hem zijn. Is het niet na een ernstige sportblessure – waar langdurige fysiotherapie in sommige gevallen wordt vergoed, dan is het wel bij een van de zes verzekeraars die er volgens haar geen medische selectie op nahoudt bij de aanvullende pakketten.

Uitspraken die tegen het verkeerde been stuiten van patiëntenfederatie NPCF. Want, concludeert algemeen directeur Wilma Wind dinsdagmorgen in een interview op BNR Nieuwsradio, er vormen zich wel degelijk steeds meer problemen. Die toegankelijkheid van de aanvullende verzekering, verdient dan ook zeker wel de aandacht en moet goed in de gaten worden gehouden.

Uitgebreid of uitgekleed?

En ook bij de uitspraken van minister Schippers over de basisverzekering die volgens haar helemaal niet uitgekleed, maar juist jaar op jaar uitgebreider wordt, vallen de nodige kanttekeningen te plaatsen. Volgens Wind verdwijnen er wel degelijk steeds meer dingen uit het basispakket, met het idee dat mensen zich daarvoor aanvullend kunnen verzekeren. Op zich geen probleem, als zo een aanvullend pakket dan wel gewoon voor iedereen toegankelijk blijft.

Aan de invulling van het basispakket zal de minister naar aanleiding van de brief van De Rijke niets veranderen. In haar reactie noemt ze de huidige gang van zaken in Nederland zeer verdedigbaar, uitermate solidair en pleit ze voor een scherp zicht op wat er allemaal door de verplichte basisverzekering wordt gedekt.

Op de aanvullende verzekeringen heeft de overheid echter geen invloed. Met het acceptatiebeleid van dergelijke pakketten mag de minister zich naar eigen zeggen dan ook niet bemoeien.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!