Schippers onderzoekt mogelijkheid meerjarige zorgverzekering

Vandaag meldde Zorgvisie dat Minister Schippers van Volksgezondheid wil uitzoeken of het mogelijk is een meerjarige zorgverzekering aan te bieden en wat daarvan de effecten zouden zijn.

Het aanbieden van een meerjarige zorgverzekering zou zorgverzekeraars meer stimuleren om te investeren in preventie. Die mogelijkheid wordt op dit moment onderzocht. Verzekeraars kunnen op die manier polissen gaan aanbieden, waarmee het voor verzekerden mogelijk wordt om zich voor meerdere jaren te verzekeren, tegen een gunstige premie.

Elk jaar overstappen

Elk jaar in november en december kunnen verzekerden weer overstappen naar een andere zorgverzekering. Hierdoor blijven de verschillende zorgverzekeraars met elkaar concurreren. Het afgelopen jaar stapten 1,4 miljoen mensen over naar een andere zorgverzekering. De verwachting is dat dit er in 2014 maar liefst 1,5 miljoen zullen zijn. De premies voor 2014 gaan omlaag en deze concurrentie draagt er onder andere aan bij dat er elk jaar mee overstappers zijn.

De andere kant van dit verhaal betreft het gegeven dat het door de jaarlijkse veranderingen moeilijk is om meerjarige afspraken te maken met ziekenhuizen en andere zorgaanbieders. Dat is de reden waarom minister Schippers nu laat onderzoeken wat de gevolgen zouden zijn van het aanbieden van meerjarige zorgverzekeringen. Zorgverzekeraars kunnen dan verzekerden een voordelige polis aanbieden wanneer zij vastleggen dat zij voor meerdere jaren bij de verzekeraar zullen blijven.

Daling premies 2014

Voor dit jaar geldt in elk geval dat door de daling van de medicijnprijzen de gemaakte winst van de zorgverzekeraars in het afgelopen jaar, de meest zorgverzekeraars hun premies voor 2014 al verlagen. Voor consumenten is het uiteraard voordelig om elk jaar de zorgverzekering te vergelijken met andere aanbieders. Wanneer er bij een andere aanbieder een verzekering wordt aangeboden die beter past bij de situatie van de verzekerde, kan deze dus elk jaar de keus maken om over te stappen. Bij een meerjarige zorgverzekering zou de premie in principe lager worden. Toch wordt het lastig wanneer de situatie van de verzekerde dan verandert.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!