Rollator en uw zorgverzekering

Een rollator is een hulpmiddel voor mensen die slecht ter been zijn, bijvoorbeeld ouderen of mensen met een lichamelijke aandoening. Dankzij een rollator wordt het lopen vereenvoudigd en wordt de mobiliteit van deze mensen vergroot.

Hoe en wat

Rollators bestaan doorgaans uit een lichtgewicht stalen frame en een drie- of viertal wieltjes. De rollator wordt geduwd en bestuurd via de twee handvatten, waar ook remmen zitten die vast gezet kunnen worden. Vaak is een rollator voorzien van praktische toevoegingen als een boodschappenmandje en/of een zitrekje. Rollators worden steeds geavanceerder en luxer, waardoor het steeds meer mensen zelfstandig aan een wandeling of boodschap helpt. Een rollator is ook inklapbaar en daardoor makkelijk te vervoeren, al kan het voor de gebruiker soms lastig zijn om de rollator zonder hulp te moeten in- en uitklappen.

Aanschaf

Een rollator kunt u huren of kopen. Vaak wil men eerst even aankijken of het lopen met een rollator bevalt, voordat er wordt overgegaan op definitieve koop. U kunt bij uw huisarts informeren naar de mogelijkheden, maar bij een thuiszorgwinkel kunt u ook terecht. Bekijk altijd wat voor u het beste soort rollator is en zorg dat de juiste hoogte wordt ingesteld, zodat uw bloedsomloop natuurlijk blijft.

Vergoeding

Sinds dit jaar wordt een rollator niet meer vanuit de basisverzekering vergoed. Hetzelfde geldt voor krukken en looprekken. Deze ‘eenvoudige loophulpmiddelen’ zijn allemaal verdwenen uit het basispakket, waardoor belangstellenden op extra kosten moeten rekenen. Om de weggevallen vergoeding te compenseren, bieden zorgverzekeraars vaak korting aan als u een rollator gaat huren of kopen. Doet u dat bij een zorginstelling of thuiszorgwinkel waar uw verzekeraar afspraken mee heeft gemaakt, dan kan dat in uw portemonnee schelen. Let wel op het veelvoorkomende prijsverschil tussen een ‘standaard’ rollator en een ‘lichte’ rollator. Vraag aan uw zorgverzekeraar waar u in de buurt van de korting gebruik kunt maken.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!