RIVM slaat plank mis met goedkope test darmkanker

Sinds dit jaar krijgen 875.000 mensen een uitnodiging voor deelname aan het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Het onderzoek is ingesteld om darmkanker in eerdere fases te kunnen ontdekken en daardoor beter te kunnen behandelen. Nu blijkt dat door de test die het RIVM gebruikt, het aantal doorverwijzingen voor dure onderzoeken dusdanig hoog is, dat ziekenhuizen deze aantallen niet aankunnen. Het RIVM maakt gebruik van testbuisjes die door experts sarcastisch de ´Fyra onder de poeptesten´ worden genoemd. Goedkoop, maar van slechte kwaliteit. De testbuisjes, FOB Gold genaamd, meten de aanwezigheid van minuscule deeltjes bloed in de ontlasting. Doordat de buisjes gevoeliger meten dan de verwachting was, levert het onderzoek veel meer doorverwijzingen voor dure onderzoeken op dan voorspeld was.

Goedkoop is duurkoop

De kosten zijn per buisje maar liefst 1 euro goedkoper dan de testbuis van Sensor die beter is onderzocht. Een kijkonderzoek kost zo´n 700 tot 1000 euro. Door het grote aantal doorverwijzingen dat de testbuisjes van FOB Gold oplevert, en dus het grotere aantal dure onderzoeken dat nodig is, rijzen de kosten voor het bevolkingsonderzoek naar darmkanker de pan uit. Naar aanleiding van proeftests werd het aantal doorverwijzingen voor 2014 geschat op zo´n 28.000. Met de huidige cijfers lijkt dat aantal echter meer dan te verdubbelen, namelijk tot zo´n 64.000 doorverwijzingen.

Maatregelen

Om het probleem van het te grote aantal doorverwijzingen en de daardoor ontstane wachtlijsten op te lossen neemt het RIVM maatregelen. Tijdelijk worden minder tests voor deelname uitgedeeld. Daarnaast zullen deelnemers pas worden doorverwezen wanneer een grotere hoeveelheid bloed in de ontlasting aanwezig is. De grens wordt verhoogd van 88 naar 275 nanogram bloed per milligram. Juist dat laatste baart critici zorgen. Het bevolkingsonderzoek is ervoor bedoeld darmkanker in eerdere fases te ontdekken. Door de verhoogde grens wordt de kans groter dat dergelijke gevallen alsnog gemist worden en geen doorverwijzing krijgen.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!