Rijbewijskeuring en uw zorgverzekering

Als u een vrachtwagen- of busrijbewijs wilt aanvragen of verlengen, moet u eerst een medische keuring ondergaan. Mensen van 70 jaar of ouder moeten iedere vijf jaar een keuring ondergaan om hun rijbewijs te laten verlengen. Voor ouderen wordt deze leeftijd vanaf 1 januari 2014 verhoogd naar 75 jaar.

Medische keuring

Bij een medische keuring wordt u op diverse medische gebieden getest. De belangrijkste aandachtspunten zijn het functioneren van uw armen en benen, uw bloeddruk en uw gezichtsvermogen. Er wordt bekeken of u lichamelijk en geestelijk in staat bent om veilig en zelfstandig een motorvoertuig te besturen. Deze medische keuring wordt uitgevoerd door een arts. Vaak verwijst uw huisarts u door naar een geschikt arts. Soms wordt daarnaast een medisch specialist ingeschakeld, bijvoorbeeld een oogarts of neuroloog. Uiteindelijk besluit een medisch adviseur van het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) of een verklaring van geschiktheid wordt afgegeven. Als u deze verklaring ontvangen heeft, kunt u de verlenging van uw rijbewijs gaan aanvragen.

Kosten

De kosten voor een rijbewijskeuring kunnen flink variëren. Doorgaans betaalt u enkele tientallen euro’s voor de medische keuring. Ongeveer veertig euro voor mensen boven de 70 jaar en ongeveer vijftig euro voor de keuring voor een vrachtwagen- of busrijbewijs. Er zijn echter allerlei kortingen mogelijk, bijvoorbeeld als u lid bent van een ouderen bond of collectief verzekerd bent.

Vergoeding

Zorgverzekeraars bieden geen standaard vergoeding voor een rijbewijskeuring, omdat het maar eens in de zoveel jaar nodig is. Soms is de medische keuring inbegrepen bij bepaalde aanvullende verzekeringen, maar lang niet altijd. U kunt dat bij uw verzekeraar nagaan.

Vervallen keuringen

Sinds dit jaar hoeven mensen met ADHD en autisme niet langer periodiek gekeurd te worden. De medische keuring bij eerste aanvraag van het rijbewijs blijft wel noodzakelijk. Een onafhankelijk specialist kan het CBR in uitzonderlijke gevallen nog wel adviseren een herkeuring na drie of vijf jaar uit te laten voeren.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!