Reuma en zorgverzekering

Een zorgverzekering als reumapatiënt

Als je te maken hebt met reuma, kom je vaak in aanraking met veel verschillende behandelmethodes. Er zijn diverse behandelingen die voor iedereen verschillend werken. Zo kun je kiezen voor medicijnen, alternatieve therapie, kuren en operaties. Om te zorgen dat deze kosten niet uit de hand lopen, is het verstandig om goed te kijken naar de mogelijkheden voor reuma en zorgverzekering.

Ziektebeeld

Reuma omvat verschillende aandoeningen, zoals: reumatoïde artritis, acute reuma, artrose, fibromyalgie, ziekte van bechterew en jicht. Maar als we over reuma spreken, hebben we het meestal over reumatoïde artritis. Dit is een ontsteking in de gewrichten die zorgt voor verschillende ontstekingsklachten. Zoals bijvoorbeeld: pijn, roodheid, zwelling, warmte en functieverlies. Deze ontstekingen kunnen de gewrichten aantasten, daarom is het belangrijk dat je als reumapatiënt kiest voor de juiste behandeling.

Behandelingen

Reumatische aandoeningen zijn helaas nog niet te genezen, de medicijnen die voor reuma worden aangeboden verzachten vaak alleen de lichamelijke pijn en remmen ontstekingen. Alternatieve therapieën kunnen in sommige gevallen goed werken, het is wel vaak zo dat de werking van deze therapieën nog niet is bewezen, dit maakt vergoeding soms lastig. Kuren worden ook vaak gebuikt door reumapatiënten. Patiënten verblijven dan twee a drie weken in een kuurcentrum en hebben na afloop vaak minder pijn en een betere conditie. Er zijn meerdere medicijnen die de pijn van reuma kunnen verminderen. Vaak wordt er gebruik gemaakt van pijnstillers, ontstekingsremmers en reumaremmers. Er zijn klassieke reumaremmers, hiervan zijn verschillende soorten en is het vaak even zoeken welke geschikt zijn voor jou. De klassieke reumaremmers remmen ontstekingen en beperken schade aan je gewrichten, deze worden ook wel DMARD’s genoemd. Bij ernstige reumaklachten kun je kiezen voor een operatie. Het is vaak wel afhankelijk van het gewricht waar je last van hebt, of een operatie ook daadwerkelijk mogelijk is.

Vergoeding

Verzekeraars vergoeden vanuit de basisverzekering een deel van de behandeling. Zeker niet alles wordt vergoed, de meeste verzekeraars vergoeden kuren voor reumapatiënten bijvoorbeeld maar gedeeltelijk. Hiervoor heeft de verzekeraar vaak een maximum bedrag dat zij per jaar uitgeven aan een kuurbehandeling. Als je zeker wilt weten welke medicijnen je vergoed kunt krijgen voor een zo laag mogelijke prijs, dan kun je kijken in de lijst van medicijnen in de basisverzekering. Wil je een goede vergelijking maken welke zorgverzekering het beste bij jouw zorgvraag past? Neem dan een kijkje in de vergelijker.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!