Redressiehelm en de zorgverzekering in 2014

Een redressiehelm wordt bij jonge kinderen gebruikt om bij scheefgroei van het hoofd weer een ronde vorm te geven. Vaak wordt dit bij kinderen vanaf 6 maanden toegepast.

Wat is een redressiehelm?

Een redressiehelm helpt de schedel van een pasgeboren of jong kind weer rond groeien. Pasgeboren kinderen kunnen ter wereld komen met een afwijkende schedelvorm, dit komt door het vroegtijdig samengroeien van de schedelnaden. Deze afwijking heet met een officiële naam plagio- of brachycefalie, ook wel scheefhoofdigheid. Ook kan het komen door voortdurende rugligging, waardoor het kindje een plat achterhoofd krijgt, maar de meest voorkomende vergroeiing is wel craniosynstose.

De redressiehelm wordt meestal voorgeschreven als de kinderen tussen de 6 en 9 maanden oud zijn. De redressiehelm wordt om de zoveel tijd versteld om mee te groeien met het hoofd.

In de helm zitten luchtgaatjes om de hoofdhuid te ventileren en de helmen zijn vaak in leuke kleuren en motieven te verkrijgen. De helm valt sinds 2013 onder medisch specialistische zorg.

Wat is craniosynostose?

Bij craniosynostose groeit een of meerdere van de schedelnaden vroegtijdig dicht. Dit is niet te bedoeling bij jonge kinderen, want meestal groeien de schedelnaden pas tegen het 8ste levensjaar volledig dicht. Mocht een van de naden vroegtijdig sluiten, dan kan de groei niet goed verlopen. Hierdoor zal op de plekken waar de naden nog niet dicht gegroeid zijn, meer groei plaats vinden, omdat het daar nog wel de ruimte heeft. Hierdoor ontstaat de vergroeiing.

Wat vergoedt de verzekeraar in 2014?

De verzekeraar vergoedt u de volledige honderd procent van de kosten als u naar een zorginstelling gaat die contracten heeft met uw zorgverzekering.  Er zijn echter wel twee verschillen waar u rekening mee moet houden bij het aanschaffen van een redressiehelm. Als uw kindje namelijk last heeft van scheefhoofdigheid, zonder dat er sprake is van craniosynstose (het vroegtijdig samengaan van de schedelnaden), dan moet u de kosten voor de redressiehelm zelf bekostigen.

Het ligt geheel aan uw zorgverzekeraar hoeveel u terug krijgt voor de aanschaf van een redressiehelm. Soms is een aanvullende verzekering nodig voor een gehele dekking van de kosten. Bij de meeste zorgverzekeringen hoeft u geen eigen risico te betalen.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!