Radboudumc weigert klanten Achmea tot jaarwisseling

Enkele honderden cliënten kunnen naar verwachting tot het einde van dit jaar niet op zorg bij het Radboudumc rekenen. Het ziekenhuis heeft dit jaar al meer zorg gegeven aan Achmea-klanten dan vooraf was afgesproken en neemt daarom een maand lang geen nieuwe patiënten meer aan.

Onenigheid

Gesprekken over afgesproken bedragen en extra kosten tussen het ziekenhuis en de verzekeraar zouden tot niets hebben geleid. Volgens een woordvoerster van het ziekenhuis is Achmea niet bereid de verschillen op de begroting te betalen. In een reactie hierop laat Achmea weten het besluit niet helemaal te begrijpen omdat het ziekenhuis nog geen duidelijke cijfers over het afgelopen jaar zou hebben doorgegeven.

Het Radboudumc verwacht dat er enkele honderden patiënten dit jaar niet kunnen worden behandeld. Kinderen kunnen er nog wel terecht, net als mensen met al eerder gemaakte afspraken, lopende behandelingen en patiënten die afhankelijk zijn van spoedeisende zorg.

Niet alleen Achmea

Naar alle waarschijnlijkheid hebben niet alleen klanten van Achmea hier last van, maar zijn ook cliënten van dochterondernemingen FBTO, Agis, Zilveren Kruis, Avéro Achmea, De Friesland en Interpolis even niet meer welkom in het Radboudumc.

Het nieuws over de opnamestop, die 25 november in ging, werd bekend gemaakt door de NOS, dat via klokkenluiderssite Publeaks een brief van het Radboudumc in handen kreeg, gericht aan de afdelingshoofden van het ziekenhuis.

Al vaker voorgekomen

Het is niet de eerste keer dat Achmea in de clinch ligt met zorgaanbieders. In december 2011 ontstond een soortgelijke situatie bij het TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en Waalwijk. Ook hier waren meer patiënten behandeld dan van tevoren afgesproken en was de zorgverzekeraar niet bereid bij te betalen, waardoor klanten van Achmea een tijd lang niet meer terecht konden bij de ziekenhuizen.

Achmea laat weten de gang van zaken te betreuren en hoopt haar klanten zoveel mogelijk te kunnen helpen. Het raadt gedupeerden die problemen ondervinden met het Radboudumc dan ook aan zo snel mogelijk contact met hen op te nemen.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!