Psychologische hulp

Hebt u last van stress of angstaanvallen of bent u ergens aan verslaafd en wilt u hier iets aan doen? Dan komt u in aanmerking voor psychologische hulp via uw zorgverzekering. Er wordt echter wel een onderscheid gemaakt op basis van de ernst van uw klachten. U krijgt hierbij te maken met een eerstelijnszorg of tweedelijnszorg.

Eerstelijns psychologische zorg

De eerstelijnszorg is bedoeld voor patiënten met lichte psychologische klachten. Deze betreffen meestal korte behandelingen. De behandeling wordt verleend door eerstelijnspsychologen. Deze zorg wordt gedeeltelijk tot volledig vergoed door uw zorgverzekeraar en valt onder het basispakket. De regeling hierbij betreft dat de eerste vijf behandelingen deels of volledig worden vergoed. Voor een eerstelijns psychologische zorg hebt u een verwijzing van een huisarts, medisch specialist of bedrijfsarts nodig. Let wel, er zit hier ook een eigen bijdrage aan verbonden van 20 euro per sessie voor de eerste vijf behandelingen. Per 2014 vervalt deze eigen bijdrage. Specifieke voorwaarden en regelingen kunt u terugvinden in uw eigen polisvoorwaarden.

Tweedelijns psychologische zorg

Bij de tweedelijnszorg worden cliënten opgevangen met zwaardere psychologische klachten. Hierbij kunt u denken aan depressies, verslavingen en fobieën. Deze groep mensen krijgen een behandeling van een psychotherapeut, klinisch psycholoog of psychiater. Ook deze psychologische hulp is in het basispakket inbegrepen. Hier geldt ook dat u een verwijzing nodig hebt van een arts of specialist. Vanaf 2013 geldt er geen eigen bijdrage meer voor de behandelingen. Zorgverzekeraars zijn wel strenger geworden. Als u namelijk niet komt opdagen voor een sessie of niet op tijd afmeldt, wordt de behandeling in eigen rekening gebracht.

Vergelijken

Bent u ook nieuwsgierig welke zorgverzekeraar de beste en voordeligste pakketten aanbiedt voor psychologische hulp? Vergelijk eenvoudig op onze website en kom erachter welke zorgverzekering het beste bij uw behoeften past.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!