Psychiatrische zorg en uw zorgverzekering

Veertig procent van de Nederlanders krijgt wel eens last van psychische problemen. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een traumatische ervaring uit de jeugd, een rouwverwerking of een burn-out. Natuurlijk zijn er ook zwaardere gevallen die psychiatrische hulp genieten. Voor psychische problemen kunt u terecht bij uw huisarts, psycholoog of psychiater. Deze therapiesessies zijn meestal vrij duur.

De behandeling

Psychische behandelingen verschillen heel erg. Het ligt er maar net aan wat voor psychische aandoening u heeft. Veelal wordt er gesproken met de psycholoog of psychiater. Soms alleen met de huisarts. Ook is het mogelijk dat de psychische problemen dermate ernstig zijn dat iemand opgenomen moet worden. In de sessies met de psycholoog of psychiater wordt er voornamelijk gesproken over uw gevoelens en reacties op gebeurtenissen in uw leven. Deze sessies zijn meestal 1x per week.

De aankomende jaren wil de overheid de psychiatrische hulp wat aanpassen. Er moet meer vanuit huis geholpen kunnen worden. Dit is het zogenaamde e-mental health; een soort online hulpverlening.  U kunt dan vanuit uw vertrouwde omgeving de psychische ondersteuning krijgen, die u nodig heeft. Het zal op de sessies lijken, die u nu nog met een psycholoog zal hebben. Door het invoeren van e-mental health nemen wachttijden af en kunnen meer mensen geholpen worden.

Wat vergoedt uw zorgverzekeraar?

Veel zorgverzekeringen vergoeden uw psychiatrische hulp voor de volle honderd procent met een maximumbedrag tot ongeveer €1000. Andere verzekeringsmaatschappijen vergoeden tot een bepaald aantal zittingen. Dit verschilt van 2 tot 6 zittingen. Naast deze twee verschillen zijn er ook nog verschillende soorten psychische hulp die u kunt krijgen. Denk hierbij aan eerstelijnspsychologie, seksuologie en traumazorg.

Wilt u weten wat uw zorgverzekering voor uw psychische zorg vergoedt, bekijk de vergelijker van Zorgverzekering.net

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!