Psoriasis en de zorgverzekering

Psoriasis is een chronische huidziekte waar ongeveer 350.000 Nederlanders last van hebben. De huidziekte kan zich overal bevinden op de huid en is een onaangename aandoening. De aandoening uit zich vaak met schilfertjes en rode vlekken.

Wat is psoriasis?

Psoriasis veroorzaakt huidschilfers, rode vlekken, jeuk en er kan zelfs pijn mee gepaard gaan. Naast deze ongemakken kan psoriasis die zichtbaar is, als ongemakkelijk ervaren worden. Mensen kunnen zich hier voor schamen. De aandoening heeft dus niet alleen effect op de huid, maar heeft ook psychologische effecten. Psoriasis is niet besmettelijk, maar dit wordt door buitenstaanders soms wel zo ontvangen. Mensen zonder de aandoening durven mensen met psoriasis vaak niet echt aan te raken, omdat zij bang zijn dezelfde ziekte te krijgen.

De huidziekte wordt vaak behandeld met een crème, lotion of zalf. Ook wordt tegenwoordig lichttherapie ingezet voor de behandeling. Door de behandeling kunnen de schilfers en vlekken soms een erg lange tijd verdwijnen, maar echt genezen zal de persoon nooit van psoriasis.

Wat vergoedt de verzekeraar?

De behandeling voor Psoriasis wordt in de meeste gevallen gewoon gedekt door uw verzekeraar. Echter wel bij een aanvullende zorgverzekering. De ene verzekeraar stelt een maximum prijs in wat u per jaar vergoed krijgt voor de behandeling van de ziekte en de ander doet dit door middel van een maximum aantal behandelingen te vergoeden. Dus bijvoorbeeld een vergoeding voor 20 behandelingen of een maximaal bedrag van 2100 euro.  De lichttherapie kan in sommige gevallen onder uw eigen risico vallen. Ook zijn er zorgverzekeraars die een heuse kuurreis voor u vergoeden.

Kuurreis

Als u psoriasis heeft, dan kunt u ook gebruik maken van kuurreizen. Hierbij ondergaat u voor een aantal dagen een kuur, die de psoriasis moet verminderen en de klachten doet verlichten. De kuur kan in het buitenland plaats vinden. Deze kuurreizen worden niet vergoed uit uw basisverzekering, ook voor deze vergoeding zult u een aanvullende reisverzekering moeten hebben. Als een dergelijke kuurreis u aanspreekt, is het verstandig om uit te zoeken of uw zorgverzekering deze dusdanig vergoedt of niet. Op zorgverzekering.net kunt u sowieso bekijken welke zorgverzekeraars dekkingen bieden voor de behandelingen van psoriasis.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!