Prijs dure geneesmiddelen onredelijk hoog

Marcel Levi, bestuursvoorzitter van het Academisch Medisch Centrum (AMC), vindt dat de overheid moet ingrijpen bij het vaststellen van prijzen voor dure geneesmiddelen. Dit schrijft hij in een opiniecolumn voor het NRC. De prijzen voor dure geneesmiddelen zijn onredelijk hoog. Dure medicijnen worden niet vergoed vanuit de zorgverzekering en moeten uit het ziekenhuisbudget worden betaald. Ziekenhuizen met veel patiënten moeten hierdoor besparen op andere zaken, zoals het personeel.

Ontwikkelingskosten

“Het is opvallend dat bijna niemand zich afvraagt waarom dure geneesmiddelen eigenlijk zo duur zijn. Dat is namelijk vrijwel nooit omdat het zo duur is ze te produceren, dat valt meestal wel mee” schrijft Marcel Levi. Het ontwikkelen van deze medicijnen wordt volgens hem duur door de ontwikkelingskosten. Veel producenten roepen dat voor één werkzaam geneesmiddel er wel twintig geneesmiddelen uitgebreid getest moeten worden. Levi zegt dat dit efficiënter kan. Geneesmiddelen waarvan al lang duidelijk is dat ze niet succesvol zijn, worden volgens hem onnodig lang onderzocht. Ook het registreren van een geneesmiddel is volgens hem te complex en kan veel effectiever. Daarnaast kost de eindeloze bureaucratie bij grote farmaceutische bedrijven te veel geld.

Marketing

“Voor medicamenten die echt effectief zijn en een grote verbetering voor de patiënt betekenen, is marketing helemaal niet nodig.” zegt Marcel Levi. Toch wordt er enorm veel geld uitgegeven aan de marketing voor geneesmiddelen. Deze marketing wordt volgens Levi voornamelijk ingezet om kopieën van succesvolle geneesmiddelen of geneesmiddelen die bijna niks opleveren voor de patiënten te promoten.

Vrije markt

De geneesmiddelen die wel echt verschil kunnen maken voor de patiënt, zijn vaak duur. Dit komt doordat de prijs van medicijnen afhankelijk is van het bedrag dat patiënten ervoor neer willen leggen. “Op een vrije markt is het vragen van een prijs die de koper er voor wil betalen misschien gerechtvaardigd, maar de geneesmiddelenmarkt is natuurlijk helemaal niet vrij “ aldus Marcel Levi. Hij vindt dat patiënten op deze manier gechanteerd worden om een te hoge prijs te betalen voor de medicijnen die ze nodig hebben.

De overheid

“Als we de (dure) geneesmiddelenhandel gewoonweg niet meer als een vrije markt beschouwen, maar als een algemene voorziening waar zieke (en dus afhankelijke) medeburgers recht op hebben, is er een rol voor de overheid die de prijs reguleert “ schrijft Levi. Hij vindt dat de overheid, op nationaal of Europees niveau, moet onderhandelen met de producenten. Dit gebeurt ook in andere landen en daar zijn de prijzen voor geneesmiddelen aanzienlijk lager. Ook kan de overheid goedkopere alternatieven stimuleren en ervoor zorgen dat het registratieproces van nieuwe medicijnen sneller verloopt.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!