Preventieve zorg en de zorgverzekering

Preventieve zorg houdt makkelijk gezegd in: het voorkomen van ziektes. Door gezonde en gevarieerde voeding, waarbij regelmatig gesport wordt, kunnen er al een hoop ziektes voorkomen worden. Voor mensen van rond de 65 jaar, is preventieve zorg nog belangrijker dan voor de jongere generatie. Deze groep mensen loopt naarmate zij ouder worden, meer kans op ziektes en zijn lichamelijk kwetsbaarder. Uw zorgverzekeraar heeft natuurlijk voornamelijk gezonde mensen in haar bestand, omdat deze minder geld kosten en biedt daarom vergoedingen voor preventieve zorg aan.

Waar moet ik aan denken bij preventieve zorg?

Er zijn drie verschillende niveaus van preventieve zorg te onderscheiden.

De eerste/primaire

Bij de eerste preventieve zorg ligt de nadruk op het voorkomen. Er wordt gezond gegeten en genoeg gesport om ziektes te voorkomen. Ook hoort hier bijvoorbeeld bij het goed wassen en zorgvuldig bereiden van voedsel.

De tweede/secundaire

Bij de secundaire gaat het om het vroegtijdig ontdekken van ziektes en deze vrijwel direct te bestrijden, zodat zij minder schade aan het lijf kunnen richten. Een voorbeeld hiervan is het preventieve borstonderzoek wat vrouwen vanaf 50 jaar tweejaarlijks ondergaan.

De derde/ tertiaire

Bj de derde past men de levensstijl aan, ná een ziekte, zodat deze in de toekomst niet weer de kop op kan steken.

Wat vergoedt de verzekeraar?

Veel zorgverzekeringen willen voorkomen dat u in het buitenland een ziekte oploopt en daarom vergoeden zij vaak een deel óf de gehele kosten voor het halen van vaccinaties of pillen die hier nodig voor zijn, denk aan malaria. Maar u kunt ook een afspraak bij de psycholoog vergoed krijgen, als u met uzelf in de knoop zit. Vaak kan één zo’n gesprek al wonderen doen en voorkomt depressie of erger. Ook bieden verschillende zorgverzekeraars een jaarlijks ‘stoppen met roken’ pakketten aan. Niet te vergeten horen vergoedingen voor EHBO-cursussen en de gezondheidstest hier ook bij.

Veel zorgverzekeraars vergoeden preventieve zorg voor honderd procent, maar vaak met een maximum prijs per jaar. Dit kan verschillen van 25 tot 400 euro per jaar. Ook de premies die hier voor gelden variëren erg. U kunt bij zorgverzekering.net bekijken welke zorgverzekering het best bij u past.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!