Premie tandartsverzekering vaak hoger dan kosten

De meeste Nederlanders zijn oververzekerd voor de tandarts. Zij hebben een tandartsverzekering waarvan de premie veel hoger is dan de kosten die zij bij de tandarts maken. Dit geldt vooral voor mensen die alleen gebruik maken van de periodieke controles.

Zelf betalen kan voordeliger zijn

Ruim de helft van de Nederlands heeft naast de basisverzekering een tandartsverzekering afgesloten. Hiervan gaat 63 procent alleen naar de tandarts voor de periodieke controle. De prijs van een periodieke controle is ongeveer 20 euro per keer. Deze controles kosten voor mensen die slechts twee keer per jaar op controle gaan, dus maar 40 euro per jaar. Een tandartsverzekering daarentegen kost al snel 10 a 15 euro per maand. Voor mensen die alleen voor periodieke controles naar de tandarts gaan, is het dus veel voordeliger om de kosten hiervoor zelf te betalen.

Dekking van 100% relatief duurder

Mensen die de tandartskosten volledig vergoed willen hebben zijn vaak duurder uit dan mensen die verzekerd zijn voor 75 procent van de kosten. Verzekeraars gaan er namelijk vanuit dat mensen die zich voor slechts 75 procent verzekeren, alleen in geval van noodzaak naar de tandarts gaan. Mensen waarbij alle tandartskosten volledig vergoed worden, zullen eerder naar de tandarts gaan. Om deze reden betalen zij relatief meer voor hun tandartsverzekering. Mensen met een goed gebit zijn vaak goedkoper uit zonder tandartsverzekering. Voor mensen die jaarlijks veel geld kwijt zijn aan tandartskosten, is het uiteraard wel verstandig om een tandartsverzekering af te sluiten.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!