Plasterk verwacht rommelige overgang zorgtaken

We mogen er vanuit gaan dat de overheveling van zorgtaken van het Rijk naar de gemeenten rommelig zal verlopen. Dit zegt Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op BNR nieuwsradio.

Overheveling zorgtaken

Per 1 januari zal het kabinet verschillende zorgtaken overdragen aan gemeenten. Er is veel kritiek op deze overgang. Zo zou de kwaliteit van de zorg per gemeente kunnen gaan verschillen en lijken nog niet alle gemeentes klaar voor de nieuwe zorgtaken. Ruim de helft van de ambtenaren verwacht dat deze overheveling moeilijk zal verlopen. “We moeten er rekening mee houden dat het niet allemaal meteen perfect gaat” zegt minister Plasterk tegen BNR.

Samenwerking

Volgens Plasterk is de samenwerking tussen het Rijk en de gemeenten erg belangrijk. “Het is een grote operatie, maar de burgers mogen daar natuurlijk geen last van krijgen. Dat moeten we als overheden samen oplossen” zegt hij. Plasterk vertelt dat hij onlangs in Denemarken is geweest, hier zijn zeven jaar geleden dezelfde veranderingen doorgevoerd. Volgens de minister komen ze er in Denemarken nu pas achter dat je sommige zaken niet geheel aan de gemeenten kan overlaten, maar in samenwerking moet doen. In Nederland is hier van tevoren al rekening mee gehouden. “We kunnen de zorgtaken niet van het Rijk over de schutting gooien naar de gemeenten. Dat doen we ook niet. We doen het in goede samenspraak.” aldus Plasterk. De minister verwacht wel dat de overgang rommelig zal verlopen.”Zo’n reorganisatie brengt natuurlijk altijd even – of even, een hele tijd – dingen met zich mee waar je aandacht aan moet geven.“

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!