Personenalarmering en de zorgverzekering

Wanneer ouderen of mensen met een slechte gezondheid zich niet meer veilig of zeker voelen in huis, kan een personenalarmering uitkomst bieden. Met een druk op de knop wordt er hulp ingeschakeld en zal er een hulpverlener snel ter plaatse zijn. Het is zorg op afstand. Het wordt vergeleken met een autogordel; een stukje veiligheid voor als het misgaat.

Wat is personenalarmering?

Met een persoonlijk alarm (personenalarmering) kunt u in noodgevallen dag en nacht contact maken met een meldkamer bij u in de buurt. Dit kunnen familieleden, huisarts, buren of mantelzorgers zijn. Deze personenalarmering wordt vaak in gebruik genomen door senioren of mensen met een slechte gezondheid. Deze mensen wonen op zich zelf of zelfstandig in een woongemeenschap. Bent u slecht ter been en maakt u een val, dan kunt u met een druk op de knop direct hulp in schakelen. Al is het maar van de buurvrouw. Het zorgt voor een zeker en veilig gevoel.

Hoe werkt het?

Het bedrijf van de personenalarmering installeert een kastje bij u die in verbinding staat met een meldkamer of met uw naasten. Het kastje wordt aangesloten op uw telefoonlijn. Verder krijgt u een pols- of halsbandje waar een knop op zit, die u bij nood in moet drukken. In deze knop zit een zender, die in verbinding staat met het kastje. Via de knop komt er vervolgens een melding binnen bij de meldkamer. U kunt bij uw zorgverzekeraar terecht als u een personenalarmering wil aanvragen, maar vaak kan dit ook aangevraagd worden bij de gemeente. Uw wooncomplex is vaak ook in staat dit aan te vragen.

Wat vergoedt de verzekeraar?

Als u medische redenen heeft voor de aanschaf van een personenalarmering, dan zal in de meeste gevallen uw zorgverzekering de kosten van de aanschaf hiervoor volledig vergoeden. Controleer voor de aanschaf van een personenalarmering wel of uw zorgverzekering hier in mee werkt en wat de verzekeraar vergoedt. Het kan namelijk zijn dat de kosten voor de apparatuur vergoed worden, maar dat de andere kosten die er bij komen kijken, zoals abonnementskosten  voor de meldkamer, niet inbegrepen zijn. Voor veel verzekeraars is alleen het gevoel van veiligheid geen goede reden om een personenalarmering te vergoeden. Er moet echt een medische reden voor de aanschaf zijn. U betaalt in de meeste gevallen geen eigen risico voor een personenalarmering. Controleer bij zorgverzekering.net welke verzekering een personenalarmering voor u vergoedt. Zo komt u niet voor ongemakken te staan.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!