Patiënt kan ziekenhuis voortaan kiezen op basis van prestaties

Voortaan kunnen patiënten de prestatiecijfers van ziekenhuizen bekijken en op basis hiervan een ziekenhuis kiezen waar zij behandeld willen worden. De cijfers worden aangeboden via een kwaliteitsvenster dat voor alle ziekenhuizen hetzelfde is en hebben betrekking op onder andere sterftecijfers, resultaten van operaties die veel risico met zich meebrengen, en prestaties bij infecties en pijnbestrijding. In het kwaliteitsvenster worden online de prestaties van een ziekenhuis weergegeven. Bovendien worden er ook ervaringen van patiënten en artsbeoordelingen weergegeven en informatie over wachttijden, medicijngebruik en keurmerken. Er mist nog een complete plek waar alle ziekenhuizen op prestaties met elkaar vergeleken kunnen worden, maar volgens de NPCF is dit kwaliteitsvenster een enorme stap naar meer openheid van communicatie richting patiënten door ziekenhuizen.

Kiezen voor de beste zorg

Patiënten kunnen ook zien hoe ziekenhuizen het doen in vergelijking met de landelijke cijfers en hoe zij scoren ten opzichte van vorig jaar. Op basis van al deze gegevens kunnen patiënten een wel overwogen keus maken in welk ziekenhuis zij behandeld willen worden. Zo kunnen zij kiezen voor de beste zorg die per ziekenhuis in kwaliteit kan verschillen. Het kwaliteitsvenster is een grote stap in openheid naar patiënten toe. Vooralsnog gaat het om cijfers over de zorg in het algemeen. In de toekomst zullen deze volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen worden aangevuld met gegevens over de kwaliteit per type aandoening of behandeling.

Andere ziekenhuizen

Op initiatief van de NVZ nemen in elk geval alle algemene ziekenhuizen al deel aan het kwaliteitsvenster. In de toekomst zullen ook de academische ziekenhuizen en centra voor revalidatie zich aansluiten. De gegevens over patiëntervaringen en artsbeoordelingen komen overigens uit eigen onderzoek van de ziekenhuizen, de andere cijfers met betrekking tot sterfte en het aantal risicovolle operaties worden verplicht aangeleverd bij toezichthouders (bijv. Inspectie voor de Gezondheidszorg).

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!