Overstappen zorgverzekering

Het is wettelijk bepaald dat je een basisverzekering moet afsluiten. De dekking in deze verzekering is bij alle verzekeraars gelijk, maar de premies niet. Vergelijken en overstappen loont dus. Bij het overstappen van zorgverzekering is het belangrijk dat dit goed verloopt en dat er geen misverstanden ontstaan. Dit kan namelijk voor veel problemen zorgen.

Wanneer mag je overstappen?

Overstappen is jaarlijks mogelijk per 1 januari. In uitzonderingsgevallen kan het ook tijdens het lopende jaar. In november worden de premies voor het volgende verzekeringsjaar altijd bekend gemaakt. Verzekerden hebben tot 31 december de mogelijkheid om hun oude zorgverzekering stop te zetten. Zij hebben vervolgens tot 1 februari de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Het verschilt per zorgverzekering hoe deze overstap wordt geregeld. Raadpleeg daarom altijd de betreffende zorgverzekeraars. Na 31 januari is het niet meer mogelijk om over te stappen, tenzij de verzekerde:

  • Net 18 jaar is geworden
  • Uit het buitenland komt en verplicht is een basisverzekering af te sluiten
  • Uit een militaire dienstverband komt
  • Collectief wordt beëindigd of je kunt toetreden tot een nieuw collectief
  • Gaat scheiden

Wil je weten of je voordeliger uit bent als je aan het einde van 2016 overstapt naar een andere zorgverzekeraar? Vergelijk en vind de voordeligste polis die bij jouw situatie past.

Andere zorgverzekeringen

De bovenstaande reglementen zijn alleen van toepassing bij een basisverzekering. Betreft het een aanvullende zorgverzekering dan bestaat hier geen vaste overstapperiode voor. Raadpleeg de polisvoorwaarden voor het overstappen of opzeggen van een aanvullende zorgverzekering. Het is ook mogelijk om een aanvullende zorgverzekering bij een andere verzekeraar af te sluiten dan bij de verzekeraar van de basiszorgverzekering. Zorgverzekeraars zijn niet verplicht om een aanvullende zorgverzekering van een klant te accepteren, maar voor de basisverzekering geldt er wel een acceptatieplicht. Als een verzekerde een collectieve zorgverzekering via de werkgever verandert of opzegt, gaat deze klant van een collectieve zorgverzekering naar een individuele. Daarnaast mag tussentijds gewisseld worden als de werkgever een collectieve verzekering aanbiedt aan de werknemer. Voor specificaties wat betreft overstappen, raadpleeg de desbetreffende polisvoorwaarden.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!