Overgewicht en zorgverzekering

Overgewicht is een groeiend probleem. Steeds meer volwassen en kinderen zijn te zwaar. Wat is belangrijk om te weten over diëtiek en zorgverzekering? Sinds 1 januari 2013 wordt dieetadvisering na een schrapping van één jaar weer vergoed vanuit de basisverzekering. Patiënten moeten eerst de zorg betalen die binnen het eigen risico valt en daarna hebben patiënten recht op 3 behandeluren voor dieetadvies. Als je meer uren wil, kan dit via de aanvullende verzekering. De meeste zorgverzekeraars bieden een aanvullende vergoeding voor dieetadvies aan, maar dit verschilt per instantie. Een vergoeding voor overgewicht valt niet meer in de basisverzekering, mits er een medische reden is om af te vallen. De huisarts kan mensen met overgewicht alleen nog doorverwijzen naar een diëtist als het om een medische noodzaak gaat. Dit betekent dat veel patiënten met overgewicht de begeleiding door de diëtist zelf moeten betalen. Bij kinderen tot 18 jaar is er geen sprake van een eigen risico en worden de behandelingen direct vergoed. Het hangt van de polis af wat er wordt vergoed, meer informatie over de verschillende polissen vindt u in ons artikel over vrije zorgkeuze. Patiënten met Diabetes, COPD, CVRM of een andere ziekte die is opgenomen in een Diagnose Behandeling Combinatie kunnen naar de diëtist voor voedingsadvies zonder zelf kosten te maken.

Gluten

Veel diëten worden niet vergoed door de verzekeraars. Een voorbeeld hiervan is coeliakie. Dit is een ziekte waarbij je niet tegen gluten (een eiwit dat in veel voedsel zit) kan. Voor alle begeleiding door de diëtist wordt er aanspraak gemaakt op het eigen risico. Met slechts een aantal uitzonderingen. Die uitzonderingen betreffen de ziekten waarvoor DBC’s of protocollen voor bestaan. Een aantal verzekeraars vormt een uitzondering en biedt leden van de Nederlandse Coeliakie Vereniging voordeel in de vorm van premiekorting, een dieetvergoeding of het dekken van cursussen. Daarnaast wordt het lidmaatschap van de Nederlandse Coeliakie Vereniging door veel verzekeraars vergoed.

Obesitas

Voor personen met overgewicht wordt dezelfde zorgpremie gerekend dan bij ieder ander. De verzekeraars hebben een acceptatieplicht. Omdat mensen met overgewicht een grotere kans lopen op gezondheidsproblemen brengen verschillende verzekeringen hogere premies in rekening voor mensen met obesitas, of om het zelfs helemaal niet te verzekeren. Dit geldt alleen voor personen met ernstig overgewicht met risico op de gezondheid tot gevolg. Als je gezondheid tijdens een lopende verzekering aanmerkelijk beter wordt is het niet verkeerd om een nieuwe offerte aan te vragen. Het kan nooit leiden tot een hogere premie. De behandeling waarvoor een bypass of maagband nodig is, wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering voor kinderen met obesitas, en volwassenen met morbide obesitas. Kijk voor de verzekermogelijkheden op het gebied van obesitas op de vergelijker van zorgverzekering.net

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!