Ouderenzorg van onvoldoende kwaliteit

Veel verpleeg- en verzorgingshuizen voldoen niet aan de kwaliteitsnorm, dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De zorg bij 90 van de 450 instellingen is niet goed genoeg. In veel gevallen was er bijvoorbeeld te weinig kundig personeel aanwezig om te kunnen voldoen aan de zorg die de ouderen nodig hebben. Het personeel wordt bovendien onvoldoende getraind waardoor zij te weinig over veilige zorg weet. Ook wordt er in maar liefst 90% van de instellingen niet goed omgegaan met medicijnen en worden deze niet op de juiste manier bewaard. Zo kwam het voor dat medicijnen onder te hoge temperaturen bewaard werden. In andere gevallen werden medicijnen wel gekoeld bewaard, maar dan in koelkasten waar ook etenswaren bewaard werden. Dossiers worden bovendien niet goed bijgehouden, waardoor er fouten worden gemaakt in de zorgverlening. Mensen die moeite hebben met slikken kunnen dan bijvoorbeeld gewoon vast voedsel voorgeschoteld krijgen, terwijl zij dat helemaal niet kunnen eten.

Verscherpt toezicht

Bij één onderzochte instelling was er sprake van direct gevaar en maar liefst zeven instellingen zijn inmiddels onder verscherpt toezicht geplaatst. Op die manier moet voorkomen worden dat er te grote risico’s voor de ouderen ontstaan.

Oorzaak problemen

De oorzaak van de problemen ligt volgens de Inspectie voornamelijk bij de besturen van de instellingen en niet bij het budget. Instellingen die hetzelfde budget hebben voldoen in het ene geval niet aan de kwaliteitsnorm, en in het andere geval (met hetzelfde budget) wel. De bevindingen van het onderzoek van de Inspectie worden vandaag aan de Kamer voorgelegd.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!