Ouderen gaan meer betalen voor aanvullende zorgverzekering

Vanaf 2014 gaan sommige verzekeraars onderscheid maken in de kosten van een aanvullende verzekering voor verschillende groepen. Ouderen gaan meer betalen voor de aanvullende verzekering, terwijl jongeren juist lagere premies aangeboden krijgen voor aanvullende pakketten. Dat meldt RTL nieuws.

Doordat jongeren minder zorg gebruiken dan ouderen, kan dezelfde aanvullende verzekering goedkoper worden aangeboden aan jongeren. De premie voor de basisverzekering blijft per verzekeraar wel voor iedereen gelijk. Zilveren Kruis maakt al onderscheid tussen de leeftijdsgroepen. Aanvullende pakketten voor 65-plussers zijn maar liefst 56-67% duurder dan voor iemand van 18 jaar.

Ook VGZ maakt onderscheid tussen de verschillende leeftijdsgroepen. Alle premies voor de aavullende verzekeringen worden in 2014 verlaagd, voor jongeren echter meer dan voor ouderen. Ouderen betalen zo’n 12-14% meer dan jongeren voor hetzelfde aanvullende pakket.

Verwachting

De verwachting is dat op termijn alle zorgverzekeraars onderscheid zullen gaan maken. Verzekeraars hebben de afgelopen jaren een daling gezien in het afsluiten van aanvullende verzekeringen door jongeren. Dat betekent dat er bij de verzekeraars nog voornamelijk ouderen zijn die aanvullende pakketten afsluiten en die zorg ook daadwerkelijk gebruiken. Door de premies voor jongeren te verlagen, hopen verzekeraars uiteindelijk weer meer aanvullende verzekeringen aan jongeren te kunnen verkopen.

Andere verzekeraars zullen zeker volgen in het verlagen van de premies voor jongeren. Als zij dat niet doen, lopen zij namelijk het risico dat jongeren die weinig zorg gebruiken zullen overstappen naar een andere zorgverzekeraar die juist wel een lagere premie voor de zorgverzekering aanbieden.

Solidariteitsbeginsel

Toch gaat het maken van dit onderscheid in tegen het principe van het solidariteitsbeginsel. Volgens het solidariteitsbeginsel betaalt iedereen evenveel voor dezelfde zorgverzekering. Jongeren zijn vaak ook bereid om net zo veel te betalen voor de zorgverzekering, terwijl zij minder zorg gebruiken, omdat zij wanneer zij oud zijn en meer zorg gebruiken, ook niet ineens veel meer willen gaan betalen voor dezelfde zorgverzekering.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!