Ouderen depressie

Depressie bij ouderen wordt meestal niet erkend. Dit is merkwaardig aangezien 2 tot 3 procent van ouderen in Nederland ernstig depressief zijn. Daarbij zijn 15 tot 20 procent lichtelijk depressief. Het effect van een depressie is dat er hierdoor jaarlijks 500 senioren hun leven beeïndigen.

Oorzaak ouderen depressie

Er zijn meerdere aanleidingen die een depressie kunnen veroorzaken. Ten eerste zijn er de fysieke omstandigheden die het dagelijks leven minder vanzelfsprekend maakt. Denk hierbij aan vergeetachtigheid, futloosheid en pijnen. Daarnaast spelen ook de geestelijke factoren een rol. Zoals somberheid, lusteloosheid en eenzaamheid. Dit komt omdat meeste ouderen veel dierbaren hebben zien sterven wat verdriet met zich meebrengt. Ook de sociale omgeving wordt steeds kleiner waardoor contacten van buitenaf beetje bij beetje afnemen. Senioren krijgen op latere leeftijd ook te maken met een verminderde activiteit van de frontale hersengebieden. De functies in deze hersendeel zijn nodig voor het beheersen van gedachten en acties. Hierdoor gaan ouderen wat trager nadenken, zijn minder oplettend en werkt het werkgeheugen minder goed. Dit gaat gepaard met overmatig piekeren wat samen tot negatieve denkpatronen kan leiden.

Foutieve diagnose

Omdat de klachten van ouderen meestal worden gekoppeld aan hun leeftijd, worden depressies vaak niet herkend. Daarnaast is het ook moeilijk om een diagnose te stellen omdat de klachten ook andere ouderdomsziekten kunnen zijn. Dit leidt tot de verkeerde zorg. Het tegengaan of bestrijden van depressie voor ouderen gaat moeizaam door financiële gebreken, een tekort aan mankracht en kleine kans van herstel.

Goed verzekerd?

Ouderen hebben een ander soort zorg nodig dan bijvoorbeeld jongeren of gezinnen. Zorgverzekeringen bieden daarom speciale pakketten aan die speciaal zijn afgestemd op de benodigdheden van senioren. Wilt u zeker weten dat u de juiste zorg krijgt binnen uw verzekering? Op deze website kunt u verschillende zorgpremies vergelijken om erachter te komen waar u het beste verzekerd bent als oudere.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!