Orthopeed en uw zorgverzekering

Orthopedische geneeskunde houdt zich bezig met klachten aan gewrichten, pezen, peesscheden, en slijmbeurzen in het hele lichaam. Wanneer u last heeft van uw botten, pezen en spieren, kan een orthopeed of orthopedisch chirurg u helpen.

Aandoeningen

Een rughernia, artrose, bottumoren, botziekten, osteoporose, reuma en slijmbeursontsteking zijn voorbeelden van aandoeningen die een orthopeed behandelt. Om tot een diagnose te komen, voert de orthopeed uitgebreid lichamelijk onderzoek uit, eventueel aangevuld met röntgenfoto’s, scans en laboratoriumonderzoek. Door middel van een vraaggesprek achterhaalt de orthopeed hoe ernstig de klachten zijn. Vervolgens stelt hij/zij een behandelplan op, toegespitst op de diagnose en de patiënt.

Behandeling

Een behandeling kan variëren van uitleg over de aard van de aandoening, een advies over aanpassing van sport, werk of levensstijl tot een operatie. Een operatie kan zeer klein tot zeer uitgebreid zijn. Denk bijvoorbeeld aan een kijkoperatie van tien minuten tot een rugoperatie van een hele dag.

Vergoeding

U krijgt een vergoeding voor behandeling van klachten aan gewrichten (kapsel- of bandirritatie), pezen, peesscheden en slijmbeurzen in het gehele lichaam. De orthopedisch geneeskundige moet hiervoor aangesloten bij VAOG of voldoen aan de kwaliteitseisen van deze vereniging, waarbij geen gebruik wordt gemaakt van operaties.

Voor behandelingen door een orthopedisch geneeskundige die niet is aangesloten bij de Vereniging van Artsen voor Orthopedische Geneeskunde (VAOG) of die niet voldoet aan de kwaliteitseisen van deze vereniging, krijgt u geen vergoeding. Dat geldt ook voor behandelingen door een orthopedisch chirurg orthopeed. Deze behandelingen vallen onder medisch specialistische zorg.

Orthopedische schoenen

Het kan dat u orthopedische schoenen nodig heeft, als er sprake is van een voetafwijking of een beenverkorting. In dat geval wordt er een orthopedische binnenschoen gemaakt om het defect aan te vullen. De schoenen worden vergoed door uw basisverzekering, maar u moet wel een eigen bijdrage betalen. Deze is € 137,50 per paar. Voor medisch noodzakelijke aanpassingen aan confectieschoenen betaalt u geen wettelijke eigen bijdrage.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!