Orthodontie en uw zorgverzekering

Vanuit het Grieks vertaald, betekent het letterlijk ‘’recht tand.’’ Orthodontie is een onderdeel in de tandheelkunde waarbij specialisten (orthodontisten) zich bezighouden met het verbeteren van de stand van tanden en kaken. Dit wordt bereikt door het aanbrengen van een beugel bij de patiënt. Een beugel oefent een soort drukkracht uit waardoor uw tanden van hun vaste plek worden verschoven. Om de aantal weken dient u ter controle de orthodontist te bezoeken. De bedoeling is dat uw tanden recht komen te staan en op de goede plaats vastgroeien. Dat resulteert in een recht gebit. In het begin waren het vooral tieners die met beugels rondliepen. Tegenwoordig nemen volwassen ook geen genoegen met scheefgroeiende tanden. Steeds meer volwassenen dragen ook een beugel.

Geen vergoeding vanuit het basispakket

Voorheen werd een orthodontische behandeling vergoed vanuit het Ziekenfondspakket. Vanaf 1995 is dat pakket afgeschaft, waardoor u het niet meer vergoed krijgt vanuit de basiszorgverzekering. Met ingang van de Zorgverzekeringswet in 2006 bleef de orthodontie uit het pakket. U heeft alleen recht op vergoeding als er sprake is van Bijzondere Tandheelkunde of als u een aanvullende verzekering afsluit.

De volgende aandoeningen horen onder het rijtje Bijzondere Tandheelkunde:

  • Een schisisafwijking (gespleten lip-kaak en gehemelte)
  • Andere vergelijkbare afwijkingen

Voor een overzicht van de vergoedingen voor orthodontie bij aanvullende verzekeringen, verwijzen we u graag naar: vergoeding orthodontist. Hier vindt u een overzicht van de verzekeraars die de beste dekkingen bieden voor orthodontie en de premies die daarbij horen.

Hoge kosten

Veel ouders met opgroeiende kinderen ervaren de orthodontie als een dure kostenpost. De basiszorgverzekering verzekert wel andere takken van de tandheelkunde. Orthodontie hoort hier niet bij. Een aanvullende verzekering afsluiten zou ervoor kunnen zorgen dat u het deels vergoed zou kunnen krijgen. Het is slim als één van de ouders of uzelf (mocht u geen opgroeiende kinderen meer hebben) een aanvullende verzekering afsluit. Voor ouders met opgroeiende kinderen wordt het kind vaak gratis meeverzekerd. Zo dekt u de orthodontische zorgkosten deels. De zorgkosten worden niet vanuit uw eigen risico betaald.

Zorgverzekering.net geeft u de gelegenheid om zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken en te zien welke aanvullende zorgverzekering het beste bij u (en uw kind) past.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!