Onwetendheid bij patiënt leidt tot flinke zorgkosten

De kosten van een behandeling bij de huisarts of in het ziekenhuis kunnen nogal verschillen. Dezelfde behandeling kan in het ziekenhuis soms wel tien keer zo duur zijn als bij de huisarts.  Een bloedneus behandelen kost in het ziekenhuis maar liefst 410 euro. Doordat patiënten niet op de hoogte zijn van deze kosten, gaan tienduizenden mensen naar het ziekenhuis voor een behandeling die net zo goed, en veel goedkoper, door de huisarts behandeld zou kunnen worden. Dit drijft de zorgkosten onnodig hoog op.

Bewustwording

Veel mensen gaan ook naar het ziekenhuis om een spiraaltje te laten zetten, waar de kosten hiervoor 500 euro zijn. De huisarts kan echter ook een spiraaltje zetten en dat kost slechts 56 euro. Mensen realiseren zich niet dat de kosten voor behandelingen in ziekenhuizen vele malen duurder zijn en gaan in veel gevallen eerder naar het ziekenhuis terwijl dat helemaal niet nodig zou zijn. Volgens NPCF is het noodzaak dat mensen zich bewust worden van de kosten van behandelingen, zodat zij daar op een verstandige manier mee om kunnen gaan.

Eigen risico

Bovendien realiseren veel mensen zich niet dat zij voor een behandeling in het ziekenhuis eigen risico betalen, waardoor een groot deel van de behandelkosten voor eigen rekening van de patiënt komt. Uiteindelijk is het dus voor de patiënt én voor de zorg in het algemeen goedkoper wanneer patiënten voor dergelijke behandelingen naar de huisarts gaan.

Transparantie

Tot nu toe hadden patiënten weinig inzicht in de zorgkosten. Dit komt mede doordat rekeningen vaak rechtstreeks van ziekenhuis naar zorgverzekeraar gaan en de patiënt dus ook niet te zien krijgt wat zijn behandeling heeft gekost. Patiënten kunnen daardoor onaangenaam verrast worden met een rekening van het eigen risico achteraf. Transparantie is nodig om ervoor te zorgen dat patiënten bewuster omgaan met zorggebruik.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!