Onverzekerde Oost-Europeanen kosten ziekenhuizen miljoenen

Ze gaan in ons land naar het ziekenhuis, maar betalen vervolgens de rekening niet. Duizenden Oost-Europeanen wonen en werken in Nederland, maar hebben geen zorgverzekering. Ze kunnen een doktersrekening dus niet betalen en dit kost ziekenhuizen miljoenen euro’s, zo blijkt uit een onderzoek van de redactie van RTL Nieuws.

De groep onverzekerde Europeanen wordt alleen maar groter en een aantal grote ziekenhuizen slaat nu alarm. De groep bestaat voornamelijk uit arbeidsmigranten uit Polen, Roemenië en Bulgarije. Het zijn jobhoppers en vaak schrijven ze zich niet eens in bij een gemeente. Vaak komen ze binnen op de spoedeisende hulp of de verloskundigen-zorg. Ziekenhuizen zijn dan verplicht om hen urgente medische hulp te verlenen. De daarop volgende rekeningen worden vervolgens niet betaald.

Uit een berekening van Medisch Centrum Haaglanden blijkt dat de afgelopen 4 jaar bijna 5000 behandelingen zijn gegeven aan onverzekerde Europeanen uit Midden- en Oost-Europa. Totaal gemaakte kosten: 3,5 miljoen euro. In 2013 gaat het bij MC Haaglanden naar schatting om een bedrag van bijna 1 miljoen euro. Het Haga Ziekenhuis, het Westfries Gasthuis, het Sint Fransiscus Gasthuis, Jeroen Bosch Ziekenhuis, UMC Utrecht, Radboud MC, VUmc en Maastricht MC kampen met hetzelfde probleem, de schade bedraagt hier jaarlijks tien- tot honderdduizenden euro’s.

Het Westfries Gasthuis heeft de Poolse ambassadeur gevraagd betere voorlichting over de verzekeringsplicht te geven aan Poolse arbeidsmigranten die naar Nederland komen. Tot op heden heeft dit nog niet echt geholpen. Het gasthuis probeert nu de schade te beperken door patiënten bij binnenkomst 300 te laten afrekenen.

Het Jeroen Bosch ziekenhuis maakt jaarlijks 2 ton schade. Zij zien een toename in het aantal onverzekerde Europeanen, per jaar zijn het er naar schatting 3500.

Ook verloskundigenpraktijken in de regio Rotterdam en Den Haag erkennen het probleem. Zij zagen het aantal onverzekerde arbeidsmigranten groeien van 70 in 2011 tot 250 in dit jaar. Kosten? 363.000 euro in 2011 en in 2013 maar liefst 1,2 miljoen.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!