Onderhandelingen zorginkoop in de knoop

Zorginstellingen en verzekeraars liggen ver uit elkaar tijdens de onderhandelingen over de zorginkoop. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) schrijft in een brief, die in handen is van de NOS, dat zorgverzekeraars zeven tot wel twintig procent willen korten op de zorgkosten van het komende jaar.

De NVZ is van mening dat individuele zorginstellingen onmogelijk akkoord kunnen gaan, omdat ze in dat geval simpelweg niet meer rond kunnen komen. In juli sloot de minister van Volksgezondheid, Edith Schippers (VVD), een zorgakkoord met alle grote zorgverzekeraars. In dit akkoord werd afgesproken dat de zorgkosten maximaal anderhalf procent mogen stijgen. Omdat verzekeraars nu op een flinke daling van die kosten inzetten, verwacht de NVZ geen akkoord op snelle termijn.

De deadline voor de onderhandelingen over zorginkoop ligt op 1 november, waarna de verzekeraars hun zorgpakketten en prijzen bekend kunnen maken. Mocht er op 1 november geen akkoord gesloten zijn tussen de zorginstellingen en verzekeraars, kunnen ziekenhuistarieven hoger uitvallen dan dat er door verzekeraars vergoed wordt. Ziekenhuizen hanteren dan het zogenaamde passantentarief.

De NVZ schakelt minister Schippers in om bij te springen. Op de ledenvergadering van volgende week krijgt zij te horen waar de knelpunten, wat betreft de zorginstellingen, liggen. Daarnaast is er een meldpunt geopend voor zorginstellingen die hun klachten over lage biedingen kwijt willen.

André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland (ZN), noemt de houding van zorginstellingen een ‘onterechte beleving van het recht op groei’. Volgens Rouvoet melden ziekenhuizen zelf een dalende zorgvraag, waardoor verzekeraars maatschappelijk verantwoordelijk zijn om minder zorg in te kopen.

De oud-politicus zegt begrip te hebben voor weerstand vanuit de zorginstellingen als afspraken uit het zorgakkoord slecht uitpakken voor de individuele instelling, maar vindt dat lagere groei noodzakelijk is om zorgverzekeringen in de toekomst betaalbaar en toegankelijk te houden voor alle Nederlanders. De houding van de zorginstellingen gaat volgens Rouvoet recht in tegen de eerste plicht van verzekeraars; verzekerden toegang verschaffen tot kwalitatief goede, verzekerde zorg.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!