NZa-top stapt op vanwege onterechte declaraties

De twee topmannen van de Nederlandse Zorgautoriteit hebben besloten op te stappen naar aanleiding van alle ophef over de onterechte declaraties die er hebben plaats gevonden.

Compleet verzorgde reizen

Bestuursvoorzitter Langejan heeft meerdere malen buitenlandse reizen gemaakt en deze laten betalen door organisaties die voor de NZa opdrachten uitvoeren en door organisaties waarvoor de NZa toezichthouder is. Sinds 2010 is hij maar liefst zestien keer op reis geweest op kosten van andere organisaties en zorginstellingen. Zo reisde hij bijvoorbeeld af naar een event in Brussel, waar hij niet eens in het programma was opgenomen als spreker of in een andere vorm een bijdrage had in het event. Toch werd zijn volledige verblijf in Brussel betaald door KPMG. Ook maakte hij compleet verzorgde reizen naar Singapore, Washington, Mexico en Zuid-Afrika.

Misstanden

De onterechte declaraties kwamen aan het licht nadat Arthur Gotlieb, die begin dit jaar zelfmoord pleegde, deze openbaar had gemaakt. Ook zouden er bij de NZa meer misstanden zijn die in de doofpot gestopt werden. Inmiddels is er een onderzoekscommissie die de misstanden onderzoekt. Deze commissie wordt geleid door Hans Borstlap, voormalig top-ambtenaar. De twee topmannen hebben dus inmiddels aangegeven op te stappen, vanwege de vele ophef over deze misstanden. Het feit dat er bij de NZa als toezichthouder zo’n enorme fraude plaatsvindt, schaadt de reputatie enorm. Politieke partijen SP, PVV en Groenlinks eisten dan ook dat de top van de NZa zou opstappen. Bovendien werd minister Schippers door de NZa pas ingelicht over de misstanden die Gotlieb aan de kaak stelde, toen NRC werkte aan een publicatie hierover.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!