Nog geen zorgverzekering voor 2014? Je hebt nog slechts enkele dagen!

Mensen die nog geen nieuwe zorgverzekering hebben afgesloten, maar hun vorige zorgverzekering voor 31 december 2013 hebben beëindigd, moeten voor 31 januari een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Als je je zorgverzekering niet voor 1 januari hebt beëindigd, kan je maar in een beperkt aantal situaties een nieuwe zorgverzekering aanvragen of tussentijds overstappen.

Heb je wel opgezegd voor 1 januari en sluit je deze week, voor het einde van de maand, nog een zorgverzekering af, dan werkt deze met terugwerkende kracht. Dit betekent dat de zorgverzekering de medische kosten die je afgelopen maand zou moeten betalen, vergoedt.

Keuzeaanbod

De keuze tussen (goedkope) zorgverzekeringen is nog net zo groot als in de laatste maand van december. Overstappers kunnen dus met gemak het aanbod van de zorgverzekeringen met elkaar vergelijken en op zoek gaan naar de beste zorgverzekering.

Voor verzekerden die voor 31 december hun zorgverzekering niet hebben opgezegd, omdat ze teveel twijfelden of zijn vergeten over te stappen naar een nieuwe zorgverzekering, werkt het anders. Zij moeten tot 1 januari volgend jaar wachten tot ze weer een nieuwe zorgverzekering kunnen afsluiten.

Toch overstappen

In een beperkt aantal gevallen is overstappen naar een andere zorgverzekeraar tussen 1 februari 2014 en 1 januari 2015 wel mogelijk:

  • Als je 18 jaar bent geworden
  • Je komt uit het buitenland en moet je verplicht verzekeren
  • Als de zorgverzekeraar tussentijds de polisvoorwaarden heeft aangepast
  • Je gaat scheiden en staat samen met je partner op dezelfde polis vermeld
  • Je bent op dit moment niet verzekerd

Als je na 31 januari een basisverzekering afsluit, gaat de verzekering op z’n vroegst in wanneer de nieuwe zorgverzekeraar je aanvraag heeft ontvangen. Voordat je overstapt kan je het beste bij je huidige zorgverzekeraar vragen wat de mogelijkheden zijn.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!