Nieuwe ‘Jansen Steur’ kan in Nederland gewoon aan het werk

De zaak ‘Jansen Steur’ staat in ons geheugen gegrift. De neuroloog kwam in het nieuws toen bekend werd dat hij verschillende onjuiste diagnoses had vastgesteld, waarvan enkele ernstige gevolgen hadden. In maart 2014 werd bekend dat de neuroloog definitief niet meer zijn beroep mag uitoefenen. Na een van de grootste medische zaken ooit in Nederland, mag men aannemen dat er alles aan gedaan wordt zodat dit soort gevallen niet meer voorkomen. Niets blijkt echter minder waar.

Onbevoegde artsen

Het zogenaamde BIG-register, een register waarin alle zorgverleners moeten worden geregistreerd, blijkt ‘onzorgvuldig en incompleet’ te zijn, blijkt uit een onderzoek van het NCRV tv-programma ‘Altijd Wat Monitor’. De Inspectie van Gezondheidszorg (IGZ) blijkt niet actief te controleren of artsen zich aan een beroepsverbod houden. Zo blijken drie Britse tandartsen gewoon in Nederland aan het werk te zijn gegaan. Éen van hen was tandarts Spyro Veizi. Tegen deze tandarts waren meer dan 100 klachten ingediend, maar dit nam niet weg dat hij zijn beroep in Nederland gewoon kon voortzetten. Bij zijn inschrijving in Nederland controleerde het BIG-register zijn verleden niet en zijn vijf jaar oude bevoegdheidsverklaring bleek voldoende om onder andere in Amsterdam aan de slag te gaan. De van origine Albanase tandarts werkte al met al negen maanden in Nederland.  Een anonieme werknemer van Veizi laat weten dat hij de tandarts aannam op basis van zijn BIG-nummer: ‘Ik verwacht dat ze van het BIG-register zijn verleden controleren’.Op dit moment loopt er een tuchtzaak tegen de tandarts.

Onderzoek

Coalitatiepartij VVD en PdvA, maar ook CDA, PVV, D66 en GroenLinks gaan opheldering vragen aan minister Schippers van Volksgezondheid. Ze willen dat het IGZ de BIG-registratie op zijn minst gaat controleren met steekproeven. Instantie IGZ, die het BIG-register beheert, erkent dat de informatie niet klopt en zijn een maand geleden een onderzoek gestart. De drie Britse tandartsen met een beroepsverbod blijken echter nog steeds foutloos in het BIG-register te staan.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!