Nieuw zorgcontract fataal voor kleine instellingen

De zorgcontracten die tussen zorgorganisaties en zorgverzekeraars worden gesloten zorgen voor veranderingen binnen het zorgsysteem. Vooral voor kleine zorgorganisaties hebben de contracten grote gevolgen. De contracten bevatten afspraken over de tarieven die de zorginstellingen aanbieden en die verzekeraars hanteren.

Kleine zorginstellingen worden volgens Jos Aartsen, voorzitter van de raad van bestuur van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) in het nauw gedreven. Volgens Aartsen hebben de kleine organisaties weinig keus. Wanneer zij geen contract tekenen, gaan ze failliet, maar wanneer ze dat wel doen ook, zo meldt het Dagblad van het Noorden.

Als de kleine organisaties tekenen kunnen zij hun huidige patiënten blijven behandelen, maar onder lagere tarieven. Dit kan voor kleine organisaties fataal zijn.

Wanneer de kleine zorginstellingen niet akkoord gaan met de onderhandelingen en het contract niet tekenen, zullen veel patiënten niet langer behandeling volgen bij deze organisaties. Veel verzekeraars zullen alleen vergoeding uitkeren naar hun klanten wanneer zij behandeling volgen bij een instelling die akkoord gaat met de nieuwe afspraken. Wel kunnen de kleine organisaties die geen contract tekenen, hun huidige prijzen hanteren, maar wordt de vraag naar behandeling in deze praktijken veel kleiner.

Grote organisaties zullen volgens de voorzitter van het UMCG financiële middelen kunnen bieden met de onderhandelingen. Deze hebben de kleine organisaties vaak in veel minder grote mate. Volgens voorzitter Aartsen worden ziekenhuizen gedwongen om complete afdelingen op te zetten en met deskundigen in zee te gaan wat betreft de onderhandeling in de zorgcontracten. Aartsen geeft aan dat een academisch centrum als het UMCG nog wel in staat is om tegenwicht te bieden aan de zorgverzekeraars, maar dat kleine zorgorganisaties daarvoor de middelen niet hebben.

In de logopediepraktijk van Henriette Bleeker zullen de zorgcontracten ook voor veranderingen zorgen. ,,Wat ik ook doe, wel of niet tekenen, ik kom er slechter uit dan voorheen. Het is moeilijker om goede zorg te bieden aan mijn patiënten als ik daar minder financiële middelen voor heb. Welke keuze je ook maakt, je wordt door de verzekeraars voor het blok gezet’’.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!