Nieuw type zorgpolis vanaf 2015

Per 1 januari 2015 wil Minister Schippers een nieuw type zorgpolis invoeren. De huidige naturapolis en restitutiepolis blijven gewoon bestaan. Daarnaast wordt een derde type polis in het leven geroepen. Bij deze nieuwe vorm bepaalt de zorgverzekeraar bij welke zorgaanbieder de verzekerde zorg zal afnemen. Er is de laatste tijd veel ophef over de vrije artsenkeuze en de inperking daarvan. Met de invoer van deze nieuwe polis kies je er als verzekerde voor om niet mee te betalen aan onnodig dure en niet-bewezen effectieve zorg. Je levert daarbij in op je keuzevrijheid, want de zorgverzekeraar bepaalt naar welke zorgaanbieder jij gaat.

Nieuwe polis goedkoper

Naast deze nieuwe polisvorm, blijven de naturapolis en restitutiepolis gewoon bestaan. Bij de naturapolis betaal je een deel van de kosten van niet-gecontracteerde zorg zelf en bij de restitutiepolis heb je volledige keuzevrijheid, want krijg je een volledige vergoeding. Zoals voorheen, blijft de restitutiepolis wat duurder, want je betaalt ten slotte ook voor die keuzevrijheid. De nieuwe polis van minister Schippers wordt echter goedkoper, omdat de verzekeraar bij deze polis geen onnodig dure of niet-bewezen effectieve zorg hoeft te vergoeden.Het nieuwe type polis zal bijdragen aan de bezuiniging op de zorgkosten van maar liefst 1 miljard euro op de zorgkosten.

Juist meer keuze

Verzekerden die dus nog volledige keuzevrijheid willen, kunnen hiervoor kiezen in de vorm van een restitutiepolis. Daarbij geeft minister Schippers aan dat door deze nieuwe zorgpolis, er juist méér keus komt voor verzekerden. Zij kunnen dan vanaf 2015 uit drie typen polissen kiezen.

Budgetpolissen

Afgelopen jaar kwamen ook al enkele zorgverzekeraars met een budgetpolis, waarin verzekerden bijvoorbeeld bij slechts één ziekenhuis per provincie terecht konden voor volledige vergoeding van de kosten. Deze polissen bleken, ondanks de zeer lage premies, minder populair dan gedacht.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!