Nieuw effectief medicijn tegen Hepatitis C in basisverzekering

Patiënten met hepatitis C in een vergevorderd stadium krijgen vanaf 1 november het nieuwe medicijn Solvaldi vergoed vanuit hun basisverzekering. Dit schrijft Edith Shippers, minister van Volksgezondheid, in een brief naar de Tweede Kamer. Schippers heeft met fabrikanten onderhandeld over de prijs van het medicijn. Sovaldi is een duur maar zeer effectief middel.

Hepatitis C

Hepatitis C is een ernstige leverziekte die veroorzaakt wordt door een virus. De meeste mensen hebben de eerste jaren geen klachten. In Nederland zijn er ongeveer 20.000 tot 30.000 patiënten die lijden aan deze ziekte. Bij 800 tot 900 patiënten gaat het om chronische hepatitis C. Hiervan ontwikkelt 1 op de 3 patiënten op den duur leverschade. Ook hebben mensen met chronische hepatitis C een verhoogde kans op leverkanker. De ziekte wordt vaak pas opgemerkt wanneer er ernstige leverschade wordt ontdekt. Wereldwijd sterven er 350.000 mensen per jaar aan hepatitis C.

Solvaldi

Solvaldi is effectief en lijdt in veel gevallen tot genezing van de ziekte, zelfs bij mensen in een vergevorderd stadium. Ook is het medicijn minder belastend voor de patiënt dan andere medicijnen tegen hepatitis C. Solvaldi hoeft minder lang toegediend te worden en kent minder bijwerkingen. Wel is het een erg duur medicijn. Per patiënt zijn de behandelkosten volgens het ministerie tussen de 48.000 en 98.000 euro per kuur.   Het medicijn wordt tot november 2015 alleen vergoed voor patiënten met Hepatitis C die in een ver gevorderd ziektestadium zitten. Het gaat hierbij om patiënten die zeer ziek zijn en mogelijk komen te overlijden zonder dit medicijn. “Het is ontzettend goed nieuws dat dit middel beschikbaar komt. Dit is echt een doorbraak voor patiënten en artsen . Het betekent genezing voor een groep patiënten die tot nu toe niet of nauwelijks geholpen konden worden” aldus Edith Schippers. Er wordt nog onderhandeld met fabrikanten om het medicijn in de toekomst voor meer patiënten toegankelijk te maken.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!